Política

Michel exigeix una “resposta ferma” contra Lukaixenko

Veu “legal” pagar amb fons europeus un mur per la frontera

Polònia vol “augmentar la pressió amb sancions” i Merkel parla amb Putin de l’actitud “inhumana” de Bielorússia

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat aquest dimecres que cal una “resposta ferma i unitària” davant de la greu situació a la frontera de Polònia amb Bielorússia, on arriben milers de migrants impulsats pel règim d’Aleksandr Lukaixenko. La UE planteja la possibilitat d’augmentar les sancions contra Bielorússia, i obrir-ne també contra les aerolínies que transporten persones des de l’Orient Mitjà fins al país. En una roda de premsa des de Varsòvia, Michel també ha defensat que és “legalment possible” pagar amb diners europeus un mur per les fronteres exteriors de la UE i ha demanat “clarificar” les opcions possibles en aquesta línia, que no veu bé la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha reclamat als seus socis europeus “augmentar la pressió amb noves sancions” contra el règim de Lukaixenko per evitar el “xantatge polític” a la frontera. En els propers dies, es preveuen reunions per tractar aquesta opció, i Morawiecki ha exigit que es faci una reunió telemàtica de líders, prèvia a la cimera de desembre, per abordar-ho.

En roda de premsa conjunta amb Morawiecki, Michel també ha dit que les forces de Frontex podrien desplegar-se a la frontera polonesa, si és necessari, com va passar durant la crisi migratòria a Grècia.

El primer ministre polonès ha reiterat que si Bielorússia “no atura la seva pressió” caldrà tancar més punts fronterers, cosa que a la pràctica implicarà un fort impacte econòmic pels negocis de Bielorússia que tracten amb la UE.

Morawiecki ha defensat el desplegament de seguretat polonès a la frontera, i ha dit que compleix amb la seva “obligació” amb la UE. El líder polonès també ha criticat la presència de premsa als punts fronterers, i ha dit que els mitjans assumeixen “les fake news de Bielorússia i Rússia”. Segons ell, la situació és “tan tensa” que no és segura i, a més, segons ell, les càmeres “intensifiquen les provocacions”. Per això, ha dit, es plantegen crear “un centre proper a la frontera on els periodistes tinguin accés ràpid a informació”.

Trucada de Merkel

D’altra banda, aquest dimecres l’encara cancellera alemanya, Angela Merkel, ha mantingut una conversa telefònica amb el president rus, Vladímir Putin, per tractar la situació a Bielorússia. Segons ha explicat el portaveu de Merkel en una piulada, la líder alemanya ha denunciat com “inhumana i inacceptable” la instrumentalització dels migrants que fa el règim bielorús i ha demanat a Putin que intercedeixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona