Política

Biden retroba el somriure

Aconsegueix que el Congrés aprovi el seu pla d’infraestructures, un dels dos grans projectes que marcaran l’actual legislatura

El president agafa aire en el moment més crític des que va arribar a la Casa Blanca

Joe Biden torna a somriure. L’aprovació definitiva del pla d’infraestructures a la Cambra de Representants ha estat un baló d’oxigen per al president nord-americà, que, ahir, es va atrevir a fer broma amb els periodistes. Una prova fefaent que Biden s’ha tret un pes de sobre després de mesos sense trobar la fórmula per desllorigar l’atzucac que li havia generat el seu partit.

Biden té un full de ruta per a aquesta legislatura: un projecte de llei de despesa social i climàtica (d’uns 1,03 bilions d’euros) i un projecte de llei d’infraestructures (de 865.000 milions) que permetrà modernitzar i reformar aeroports, carreteres i ponts del país, que també inclou la millora de les connexions a internet, més seguretat en el transport públic i la millora de la xarxa elèctrica i de la qualitat de l’aigua. Aquest pla suposa la inversió pública més gran feta als EUA des de l’època de la Gran Depressió, fa mig segle.

El projecte de llei de despesa social i climàtica es traduirà en millores en l’ensenyament, la sanitat i el medi ambient. Sobretot en aquest últim terreny, un compromís explícit de Biden adquirit durant la conferència de l’ONU sobre el clima, que preveu reduir a la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels EUA aquesta propera dècada.

La jornada de divendres a la Cambra de Representants va ser maratoniana. I l’estira-i-arronsa amb l’ala demòcrata més reticent a aprovar el pla social va provocar l’ajornament d’una sessió que va prolongar-se més de deu hores, la votació més llarga de la història recent. Divendres, una part del partit va sol·licitar un informe que analitzés curosament el projecte de llei a l’Oficina de Pressupostos del Congrés (CBO) per garantir-ne el suport. Veient les conseqüències que podria comportar aquest procés, les pressions dins el partit es van redoblar fins que una majoria dels demòcrates progressistes va accedir a aprovar el projecte de llei d’infraestructures a canvi que els centristes es comprometessin a votar abans del 15 de novembre el pla de despesa social. El mateix Biden va dir, ahir, que “confia” que el Congrés acabarà avalant aquest últim pla però va evitar posar-hi cap data.

Veus dissonants

El pla d’infraestructures es va aprovar, finalment, amb 228 vots a favor i 206 en contra, va tenir el suport de 13 congressistes republicans, però, en canvi, va ser rebutjat per 6 integrants de l’ala més progressista dels demòcrates, entre què 2 de les veus femenines més emergents en la política nord-americana: Alexandra Ocasio-Cortez i Cori Bush. Biden signarà el projecte de llei aviat i ho farà en un acte cerimoniós que demostrarà la rellevància que té per al país un pla com aquest. “Els nord-americans haurien de veure’n els impactes els propers mesos”, va reblar. Així, Biden agafarà aire després de les sacsejades que ha patit les darreres setmanes, en què la credibilitat del president es troba en el pitjor moment.

Els projecte aprovat ahir i el social són el full de ruta de Biden i la promesa electoral que el va fer arribar a la Casa Blanca. Segons un estudi del Fòrum Econòmic Mundial, els EUA ocupen la tretzena posició mundial, molt lluny del lideratge que havia tingut anys enrere.

LA XIFRA

1,2
bilions de dòlars
(prop d’1 bilió d’euros) és la dotació del pla d’infraestructures de Biden, aprovat ahir pel Congrés.

Revifa l’economia postpandèmia

Quim Miró

L’acord per posar en marxa el pla Biden ha coincidit amb dos anuncis que serveixen al president nord-americà per recuperar l’autoestima després d’uns mesos tempestuosos. El primer, la creació de 500.000 nous llocs de treball el mes passat, unes dades que no esperaven ni els més optimistes a la Casa Blanca i que confirmen l’acceleració de l’economia.

I el segon, la píndola experimental per tractar el coronavirus dissenyada per Pfizer que, segons assegura la companyia farmacèutica, redueix el risc d’hospitalització i de mort en gairebé un 90% entre les persones infectades pel virus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona