Política

Els lletrats del Parlament proposen una reforma que blindaria Borràs

En un informe proposen eliminar l’article del reglament que pot suspendre els drets dels diputats en cas que s’obri judici oral per un cas de corrupció

ERC considera que el document fa propostes polítiques i no només tècniques

Els serveis jurídics del Parlament han elaborat una proposta de reforma del reglament de la cambra catalana que permetria blindar la presidenta de la institució, Laura Borràs, davant una eventual obertura de judici oral o davant un possible processament judicial contra ella.

L’informe dels lletrats arribarà aquest dimarts a la Mesa del Parlament, segons ha avançat El Periódico i han confirmat a Efe fonts parlamentàries.

El passat mes de juny, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar prosseguir amb la investigació que el Tribunal Suprem va obrir a Borràs per la presumpta adjudicació irregular de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalans, just abans del seu salt a la política al final de 2017.

L’informe que rebrà aquest dimarts la Mesa, titulat “Propostes jurídiques i tècniques de reforma del reglament” i al qual ha tingut accés Efe, consta de 244 pàgines i inclou un suggeriment que podria ser clau donada la situació personal de Borràs.

En la secció dedicada a les “causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris”, l’informe suggereix la modificació de l’article 25 del reglament de la cambra per eliminar l’apartat 4.

Aquest apartat -que quedaria eliminat- estableix que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.

També es proposa eliminar la possibilitat, contemplada dins d’aquest mateix article 25, que els diputats puguin ser suspesos “si és ferm l’acte pel qual s’obre judici oral contra ells o s’acorda el seu processament, donada la naturalesa dels fets imputats”.

Segons el raonament dels lletrats, l’apartat 4 que quedaria eliminat “no té cap precedent ni referent” en el dret parlamentari i contempla una causa de suspensió de l’exercici d’un dret fonamental -com és el de la participació política- que presenta “seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d’innocència, que també és un dret fonamental.

ERC hi veu propostes polítiques

ERC creu que l’informe dels lletrats sobre la reforma del reglament del Parlament no només fa propostes tècniques sinó també polítiques. Fonts del grup parlamentari d’ERC afegeixen a l’ACN que no pertoca als lletrats portar la iniciativa política i que el debat s’ha de fer en el marc de la Comissió del Reglament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona