Política

Els líders europeus afronten un “debat divisiu” aquest dijous sobre l’augment del preu de l’energia

Els 27 aborden també en la cimera el desafiament legal de Polònia a la UE i la dimensió exterior de la migració

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous i divendres a Brussel·les per debatre l’augment del preu de l’energia, el desafiament legal de Polònia, la Covid-19 i la dimensió exterior de la migració, entre d’altres. Les posicions entre els estats són allunyades sobre el debat energètic i s’espera un “debat divisiu” amb poques expectatives d’avançar en solucions europees a l’alça dels preus, segons apunten fonts comunitàries. “Entre els estats hi ha realitats i perspectives diferents”, subratllen. Abans de la trobada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i posteriorment amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

La reunió dels líders europeus comença aquest dijous a les 15 h i no s’iniciarà amb la tradicional intervenció del president de l’Eurocambra, David Sassoli, que no ha pogut viatjar a Brussel·les per febre, segons ha confirmat el seu equip.

El preu de l’energia i la Covid-19 són els primers punts en l’agenda de la trobada dels 27. Pel que fa a l’energia, fonts comunitàries asseguren que la majoria dels estats “donen la benvinguda” a les recomanacions que va presentar la Comissió Europea per fer front a l’increment dels preus, les quals apuntaven a mesures estatals com ajudes o reduccions impositives als més vulnerables.

“La idea és que hi hagi un intercanvi estratègic i després un seguiment en el consell extraordinari d’energia del 26 d’octubre”, apunten fonts comunitàries, que no preveuen grans decisions sobre aquesta qüestió. Les mateixes fonts afirmen que algunes propostes com la de deslligar el preu del gas i de l’electricitat, defensada per Espanya, pot desincentivar la inversió en renovables i que la reforma del sistema elèctric pot resultar en setmanes de negociacions.

En canvi, per Espanya la proposta de l’executiu comunitari és “insuficient” i fonts de la Moncloa assenyalen que Sánchez va a la cimera “amb la màxima ambició” i un “discurs contundent” sobre la “urgència” de tirar endavant mesures europees per fer front a l’augment dels preus. “No estem satisfets”, apunten les mateixes fonts sobre les propostes de Brussel·les.

Entre els països que com Espanya volen anar més enllà en la qüestió energètica hi ha França, Itàlia, Portugal o Grècia, mentre d’altres consideren que l’increment del preu és temporal i no calen mesures estructurals.

També es tractaran altres temes com la Covid-19 i com preparar-se per a futures pandèmies, qüestions de comerç i relacions exteriors o la migració.

Abans del sopar de dijous, els líders dels 27 es faran una fotografia de família pel que pot ser l’última cimera a la qual assisteixi l’ara cancellera alemanya en funcions, Angela Merkel. En 16 anys com a líder de l’executiu alemany, Merkel ha assistit a 107 cimeres europees

La pròxima reunió dels líders europeus és el 16 i 17 de desembre, en la qual fonts comunitàries ja no esperen que participi Merkel.

El desafiament legal de Polònia

Una de les qüestions que no estava inicialment a l’agenda de la trobada, però que finalment s’hi tractarà és el desafiament legal de Polònia al club comunitari després que el seu Tribunal Constitucional hagi declarat la primacia de la constitució polonesa sobre del dret de la Unió Europea.

Els 27 abordaran el ’Polexit’ legal a petició d’alguns líders, malgrat que hi ha divisió entre els estats sobre aquest debat perquè alguns consideren que no són els líders els que han d’abordar aquesta qüestió en aquest moment, segons apunten fonts comunitàries. Aquest és el cas d’Espanya, que, malgrat insistir en el “suport” a la Comissió Europea en aquesta qüestió, no vol que el debat sobre l’estat de dret a Polònia “monipolitzi el debat europeu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona