Política

Els polonesos es mobilitzen en defensa de la UE i contra el perill d’un ‘Polexit’

Centenars de milers de persones surten a les ciutats

Tusk avisa d’un “punt d’inflexió crític” després de la sentència que nega la primacia del dret europeu

Centenars de milers de persones es van manifestar, ahir, en més de 100 ciutats de Polònia a favor de la Unió Europea (UE) i contra un Polexit, després de la polèmica sentència del Tribunal Constitucional del país rebutjant el principi de preeminència del dret comunitari.

Durant les marxes, convocades per l’oposició, els manifestants van desfilar amb espelmes enceses cantant l’himne polonès i l’Oda a l’alegria, l’europeu. La cita més multitudinària, amb desenes de milers de participants, va tenir lloc a la tarda a la plaça del Castell de Varsòvia, cor històric de la capital polonesa, seguint la crida de dijous passat del cap de l’oposició i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk. Escenes semblants es van repetir en pràcticament totes les principals ciutats el país, amb assistència de diputats, senadors i personalitats de la vida política de gairebé totes les faccions opositores. A Varsòvia, Tusk es va adreçar a la multitud per “donar l’alarma en aquest punt d’inflexió crític” en què “un grup de persones vestides de jutge han violat la Constitució polonesa per ordre del president del partit del govern” per treure el país “de la Unió Europea”.

Ultres detinguts

Tusk, que va dirigir el govern del seu país durant dues legislatures, va fer una crida en defensa de “la Polònia europea”, dijous passat, quan el Constitucional polonès va sentenciar que part del tractat d’adhesió a la UE és “inconstitucional” i que, per tant, la llei comunitària està supeditada a la legislació nacional polonesa. Els darrers dies, el govern polonès de Mateusz Morawiecki ha fet diverses declaracions reafirmant la preeminència de la legislació nacional sobre la comunitària, tot negant la intenció d’abandonar la UE. Al marge de la manifestació de Varsòvia, es van produir alguns incidents violents per part de grups nacionalistes que van desafiar la marxa europeista. Unes hores abans de començar els actes, la policia va detenir dotze persones, de què algunes eren membres del grup ultra italià Força Nova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona