Política

Puigdemont defensa la unilateralitat si Espanya no ofereix un pla alternatiu

El president agraeix el suport de l’independentisme sard i promet la solidaritat de Catalunya quan Sardenya la necessiti

El president Carles Puigdemont ha afirmat aquest diumenge a Sardenya que si l’Estat espanyol no ofereix un projecte alternatiu a la independència de Catalunya i manté “la repressió” dels últims quatre anys, el poble català tindrà “tot el dret” a “exercir la unilateralitat” quan es donin les condicions.

“La unilateralitat és una via no violenta, i per tant és una via legítima, és una via que no som els primers a seguir, ho han seguit altres precedents al món que han estat avalats per la Justícia internacional”, ha dit Puigdemont a la premsa a Oristany, on s’ha reunit amb un grup de regidors independentistes sards, que l’han rebut amb una gran ovació.

Per Puigdemont, la unilateralitat “és un últim recurs”, però ha afegit: “Ningú ens pot negar aquest dret, ningú que es negui a negociar amb Catalunya el dret a l’autodeterminació, ningú té el dret després a negar-nos el dret a la unilateralitat, òbviament”.

“Després d’intentar-ho tot, amb les dretes i les esquerres, amb els que donem suport i amb els que no, si finalment la resposta continua sent no, i l’únic projecte alternatiu a la independència és el que estem tenint, quatre anys de repressió, dels nostres drets i els nostres recursos, tenim tot el dret polític, moral, de justícia per exercir la unilateralitat quan estiguem en les condicions per exercir-la”, ha assegurat.

En l’acte amb càrrecs electes independentistes, Puigdemont ha compromès la solidaritat de Catalunya amb el poble sard quan aquest la necessiti. Puigdemont ha admès que la realitat de les dues nacions és diferent, però ha dit que poden compartir el camí, juntament amb altres nacions sense estat d’Europa, per col·laborar a crear una Unió Europea més propera i comprensiva amb els pobles que la conformen.

El president a l’exili ha instat la Unió Europea a admetre la diversitat de pobles que la formen, així com al reconeixement de les seves realitats nacionals, culturals i lingüístiques. Entre força aplaudiments, també a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, Puigdemont ha dit que “si mai Sardenya necessita la solidaritat de Catalunya, la tindreu”.

L’acte l’ha organitzat la Corona Logu, una organització de càrrecs electes independentistes sards, com l’AMI catalana, i que pren el nom d’una antiga institució illenca que englobava càrrecs polítics i judicials. Altres entitats independentistes han elogiat el procés independentista català i l’han pres com a model de lluita sobiranista pacífica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul