Política

Advocats europeus volen que el TCu retiri la fiança

Exigeixen que se suspengui la causa perquè podria vulnerar el dret a un judici just

L’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i els Drets Humans –EJDH, en les seves sigles en anglès– ha exigit en un comunicat que el Tribunal de Comptes (TCu) alliberi els 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat d’haver de pagar els 5,4 milions de fiança per la causa de les despeses exteriors de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 i “la finalització d’aquest procediment”. L’entitat, que agrupa juristes de més de 21 països, considera que obligar a dipositar aquesta garantia financera “podria constituir una violació de l’article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans, ja que el dret dels acusats a un judici just podria quedar totalment inhibit”.

En l’escrit ho justifiquen per la “naturalesa” del Tribunal de Comptes tot recordant que els seus membres “no són jutges, sinó figures polítiques elegides pel Congrés i el Senat espanyols”. Al seu parer, aquest fet representa una greu amenaça no només per als acusats i el seu dret a un judici just en virtut del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, “sinó també per al mateix estat de dret”.

L’associació posa especial atenció en la figura de l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, i recorda que va ser “un distingit professor d’economia a la Universitat de Harvard, que més tard va ocupar el càrrec de president del Consell Europeu de Recerca” i que va tenir el suport d’una campanya internacional i una petició de suport signada per 33 premis Nobel i acadèmics. L’exconseller també va tenir el suport del Consell Assessor per a la Reactivació (Carec), grup d’economistes que van assessorar el govern del 2011 al 2015.

Aquesta mateixa associació d’advocats europeus ja va lamentar el febrer passat amb un altre comunicat que el judici i la sentència de l’1-O als líders independentistes “revela la intenció política de silenciar políticament aquests polítics mentre durin les condemnes”. A més d’alertar que hi havia més de 3.000 persones que esperaven judicis relacionats amb el procés, també va donar suport a la campanya Amnistia i llibertat, que promou una llei per amnistiar els presos com a via per trobar una solució democràtica al conflicte polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona