Política

ANA BALSERA MARÍN

ERC

“Hi ha moments que la toga es fa difícil de portar”

“Serem independents quan aconseguim bons resultats a Santa Coloma de Gramenet”

“Hem de poder explicar bé al carrer on estem i quina estratègia tenim”

“Vull ser útil i millorar la vida de la gent”

AL CIM DE SANTA COLOMA
Al capdamunt del puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet, es va fer la sessió de fotos per al cartell de les eleccions al Parlament d’aquest any, en què Balsera va ocupar el número 18 de la llista per Barcelona. És per a ella un lloc especial i un moment remarcable, que va marcar l’inici de la cursa cap al Parlament, on confessa que s’ha sentit molt ben acollida.
Des del Parlament hem d’avançar cap a la independència i sortir de la crisi per l’esquerra
Els de la meva generació venim de la crisi del 2007 quan començàvem la universitat
El 12 de març es va estrenar al Parlament. Quin record té d’aquell dia?
Va ser molt emocionant, el primer dia d’una nova etapa. Soc advocada i fins al dia abans havia estat treballant al despatx. Vaig començar l’excedència el mateix dia 12 i va ser tot un canvi d’un dia per l’altre. Tothom em va felicitar, els companys del territori del Baix Besòs estaven molt contents de tenir per primer cop una persona al Parlament.
Hi havia estat abans, al Parlament?
Recordo una visita que vam fer amb l’escola i hi havia tornat un mes abans del 12 de març per entregar papers, en coneixia ben poca cosa.
Què representa per ERC del Baix Besòs tenir una representant al Parlament?
És una fita històrica a la qual hem de donar valor. Per nosaltres, municipis com ara Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet eren gairebé territori comanxe fins fa uns anys, de fet a Santa Coloma no vam tenir representació a l’Ajuntament fins al 2019. Hem crescut moltíssim. En les eleccions del 14 de febrer, ERC va ser la segona forma més votada als tres municipis. Feia molts anys que picàvem pedra i ara en veiem els resultats. La gent independentista ha optat per ERC i els que són d’esquerres també ens escullen.
És la diputada més jove del Parlament.
Sí, de fet em va sobtar, però estic encantada de poder donar veu al nostre col·lectiu. Tinc 29 anys, i els de la meva generació venim de la crisi del 2007, quan començàvem la universitat, vam tenir les primeres feines molt precàries i ara que anem cap a la trentena ens ve una altra crisi encara més gran que ens torna a paralitzar el futur. És important que al Parlament es digui que les polítiques han de tenir en compte els joves.
Les dones encara no arriben al 50%?
La legislatura passada érem un 43% i ara som un 47%. Hem crescut, però també cal dir que no és el mateix ser més dones que ser més feministes.
Ha treballat sempre des de l’àmbit feminista al territori. Quines són les polítiques que cal fer al Parlament?
Arran de la Covid, les dones de territoris com ara el Baix Besòs hem patit moltíssim perquè la majoria es dediquen a feines de cures. Els hem de donar veu al Parlament.
La seva companya d’ERC a Santa Coloma, Gemma Español, la defineix com a “colomenca de pedra picada”. Hi està d’acord?
Per mi la Gemma és com la meva mare política. El meu primer contacte amb Esquerra va ser quan tenia 13 anys i la vaig conèixer. Va ser ella la que em va acollir i sempre hem estat molt lligades. Fa molts anys que fem feina de formiga per una Santa Coloma millor. Crec que ve d’això i del fet que soc colomenca de naixement.
Els seus pares també?
No, la meva mare és de Huelma, un poble de Jaén, i va venir amb 3 mesos. El meu pare és d’Alange, a Badajoz.
I amb aquests orígens és independentista?
Vinc d’una família amb tradició socialista, molt d’esquerres i molt republicana. El meu pare havia militat al PSUC i havia anat a les llistes del PSC amb Manuela de Madre. Jo tenia molt clar que era d’esquerres perquè si ets colomenca i de classe obrera no hi ha cap altra opció. L’independentisme és un sentiment que tinc des de petita.
A casa l’entenien?
Sempre m’havien respectat molt. De fet, m’havien de portar a les manifestacions perquè vaig començar a anar-hi quan tenia 13 anys. Pensaven que potser era una etapa, però no ha estat així.
Gabriel Rufián té uns orígens semblants als seus. S’hi identifica?
I tant. Estem molt orgullosos de la feina que està fent. Crec que ha trencat un sostre de vidre perquè ha mostrat que de Santa Coloma també hi poden sortir independentistes. Al final serem independents quan aconseguim bons resultats aquí.
Eixamplant la base?
Exacte. Nosaltres som els que coneixem la problemàtica de les nostres ciutats i com podem arribar a créixer. No podem tenir un discurs només en clau nacional perquè els nostres veïns i veïnes, si fan el pas, serà per un discurs més social.
Va néixer l’any que Manuela de Madre va ser proclamada alcaldessa i des d’aleshores a Santa Coloma ha governat el PSC. Què fa fort el socialisme a Santa Coloma?
M’agradaria tenir aquesta resposta per així saber com poder evitar que tornessin a guanyar. Santa Coloma és una ciutat tradicionalment d’esquerres i els veïns han identificat aquest sentiment amb el PSC.
El 2019 ERC aconsegueix entrar per primer cop a l’Ajuntament. Com ho van assolir?
Vam treballar moltíssim i no només durant la campanya. Feia dos anys que treballàvem intensament i presentàvem una llista molt transversal amb gent de molts col·lectius que representava la diversitat de la ciutat.
Ara, amb tres regidors, tot serà més fàcil?
Estic convençuda que en les pròximes eleccions municipals podem arribar a ser segona força. Cal treballar-ho, però ho podem aconseguir.
Va escollir la carrera de dret. Va ser una tria vocacional?
Sí, des de petita he estat defensora de les causes perdudes. Bé, no vull dir que la independència sigui una causa perduda [riu]. No és per antecedents familiars, no tinc cap advocat a la família.
Molts catalans es rebel·len contra la justícia per situacions com les que viuen els independentistes represaliats. Com ho viu com a advocada?
Com a jurista hi ha moments que la toga es fa molt difícil de portar. Hi ha inseguretat jurídica en molts àmbits.
Això complica l’exercici de l’advocacia?
Sí. M’encanta la meva professió, però a vegades és complicat.
L’advocacia va lligada amb la militància política?
No, vaig començar a estudiar dret i després em va començar a interessar la política. Va ser quan vaig acabar, que ja tenia un sou i em podia pagar la quota de militant.
Per què ERC?
Quan era petita i parlava amb el meu pare tenia clar que era d’esquerres i, sent també independentista, l’opció estava clara.
Què li agradaria aconseguir com a diputada?
M’agradaria ser útil, fer feina. Vull millorar la vida de la gent com a servidora pública i avançar cap a la República catalana. Culminar el que no vam poder fer.
Quan serà això?
Espero que sigui aviat perquè ho puguin veure els més grans.
Hi ha molta frustració pel que no es va aconseguir?
Sí, i per això hem de poder explicar bé al carrer on estem i quina estratègia tenim. És normal aquesta frustració després de l’1-O.
Hi ha declaracions que poden resultar difícils d’entendre.
Hem de dir la veritat, no podem edulcorar el missatge. Aquesta legislatura ha de ser transformadora. Tenim una Generalitat republicana i des del Parlament hem d’avançar cap a la independència i sortir de la gran crisi per l’esquerra.
Li agradaria continuar més enllà d’aquesta legislatura al Parlament?
Acabo d’arribar i m’està agradant aquesta etapa, però tot just acaba de començar. Ja ho veurem.

Marxar lluny per tornar a casa

És filla única de família nombrosa. La seva mare té 6 germans i viu envoltada de tietes i cosins al barri del Singuerlín de Santa Coloma. De la seva ciutat només en té bones paraules, la defineix com “un tresor”, però confessa que la seva passió és viatjar. Amb 10 anys va comprar-se una guia de Nova York i, després d’aprendre-se-la de memòria, va començar a somniar a aixecar el vol cap a Amèrica, on va poder anar anys després com a recompensa per les seves bones notes. La pandèmia ha truncat els seus plans de conèixer el Vietnam i el Brasil, però no hi renuncia. Tot i ser filla d’atleta, els esports no l’han atret mai, prefereix les passejades reposades, amb amigues, per la seva ciutat, que l’han ajudat a passar millor els mesos de pandèmia. De moment, aquest estiu canviarà d’aires a Menorca quan la feina li ho permeti.

Ana Balsera

Nascuda a Santa Coloma de Gramenet el 1991. Advocada. S’estrena al Parlament aquesta legislatura. És secretària de la dona de la federació comarcal del Baix Besòs d’ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona