Política

El CIS ven el desig d’Illa de fer tripartit amb comuns i ERC i menteix a l’enquestat

Detecta un 31,2% a favor i un 23% que vol el pacte ERC-Junts-CUP

Enganya sobre què diu l’Estatut basc per guiar respostes a favor d’Illa com a més votat

Entre la fallida investidura de Pere Aragonès i la cursa fins a la data límit del 26 de maig, el CIS es va convidar ahir a l’escenari per proclamar en públic que a Catalunya hi ha un silenciós clam majoritari a favor d’un govern tripartit de Salvador Illa amb ERC i En Comú Podem, opció desitjada pel 31,2% dels catalans i que coincideix amb el desig del candidat socialista. Segons la nova i polèmica última entrega del baròmetre de José Félix Tezanos, el tripartit amb Illa és l’opció preferida, davant de la segona, que és un govern independentista amb ERC, Junts i la CUP (23,2%), que és el que s’està negociant ara després que Jéssica Albiach abandonés el festeig amb els republicans ahir. Tezanos, que des del 2018 està en el punt de mira per inflar el PSOE en els sondejos i fer preguntes esbiaixades amb diners públics i que té un sou (92.400 euros) més alt que el de Pedro Sánchez, creua una nova línia vermella mentint sobre el que diu l’Estatut basc per guiar les respostes a favor d’Illa: pregunta si “s’hauria d’aprovar una reforma de l’Estatut per possibilitar que governi el partit que ha obtingut més vots i més escons com es planteja a l’Estatut del País Basc”, i això és una dada falsa i una manipulació. Al País Basc es pot presentar més d’un candidat a la investidura i és investit qui obté més vots (Patxi López va ser lehendakari i no era el més votat), però el truc de Tezanos fa que un fictici clam del 50% aposti per reformar l’Estatut en favor de fer Illa president enfront d’un 25,8% que no vol el canvi legal basat en la premissa falsa de copiar el que el text basc no diu.

L’enquesta del CIS és una edició ad hoc sobre la governabilitat catalana i està elaborada a partir de 3.735 entrevistes fetes entre el 26 de març i l’1 de maig, així que el treball de camp és previ a la ruptura entre els de Pere Aragonès i els de Jordi Sànchez.

ERC sola, només el 5,7%

Després del tripartit d’esquerres (31,2%) i del govern d’ERC, Junts i la CUP (23,2%), les següents preferències són un govern en solitari del PSC (12,7%) i un govern en solitari d’ERC –l’aposta d’Aragonès després del trencament amb Junts– només té l’aval del 5,7% dels enquestats. Entre els votants republicans, l’opció de compartir el govern amb Junts i la CUP és la preferida però no arriba ni al 50% (48,9%), enfront del 23,6% que aposta pel tripartit amb PSC i comuns i un 20,4% que anhela ERC governant en minoria.

Els desitjos, no obstant això, no són coincidents amb el que s’espera que passi finalment, ja que més de la meitat de tots els enquestats (50,7%) diuen que hi haurà una coalició independentista, enfront d’un 9,2% que confien en un tripartit d’esquerres i un ínfim 4,3% que preveuen un govern d’ERC en solitari.

Tot i que Illa no ha fet política a Catalunya i ha estat ministre de Sanitat en plena pandèmia del 13 de gener del 2020 al 27 de gener del 2021, el cap de llista del PSC és l’únic dels líders que aprova amb un 5,1, per sobre d’Aragonès (4,8), Albiach (4,1), Laura Borràs (3,9), Dolors Sabater (3,8), Alejandro Fernández (2,9), Carlos Carrizosa (2,5) i Ignacio Garriga de Vox (2,3). El baròmetre del CIS infla el record de vot a Illa fins al 18,4%, molt superior als que recorden votar ERC (13,6%) i sobretot Junts (8,8%) tot i que el resultat real va ser un frec a frec entre els tres resolt per un sol escó de diferència.

Aval a l’autodeterminació

Pel que fa a la forma d’estat desitjada, la primera opció per a una majoria del 36,7% dels enquestats seria “un Estat en el qual es reconegui a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents”, mentre que un 18,6% preferirien que les comunitats tinguessin “més autonomia que en l’actualitat”. L’actual model vigent només és la tercera opció i rep el beneplàcit del 18,4%.

LA XIFRA

36,7
per cent dels enquestats pel CIS volen un Estat en què les comunitats tinguin dret a esdevenir un estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona