Política

ERC i Junts mantenen les diferències

Les dues formacions s’enroquen en les seves posicions en la primera reunió des de la trencadissa

Els equips negociadors s’han reunit telemàticament durant dues hores

Una nova reunió d’ERC i JxCat ha tornat a acabar sense acord i ha accentuat les diferències de les dues formacions.

La trobada telemàtica, que ha començat cap de les sis de la tarda i ha finalitzat a les vuit del vespre, ha tornat a evidenciar la manca d’acord entre els dos partits independentistes, que s’han enrocat en les seves posicions.

Segons fonts republicanes presents a la reunió, Junts els ha dit que no facilitarà la investidura de Pere Aragonès per a un govern en minoria. Per la seva banda, JxCat ha emès un comunicat on insisteix en la necessitat d’un govern de coalició i ha demanat que es reprengui les converses.

Segons fonts d’ERC, Junts els ha avisat que amb l’acord actual –un executiu d’ERC en minoria amb el suport extern de CUP i comuns- no els cediran cap vot per a la investidura d’Aragonès, tampoc els quatre vots que els faltarien per a una investidura en segona ronda, com va plantejar Jordi Sànchez durant la seva intervenció al Congrés Nacional de Junts.

Les mateixes fonts apunten que amb aquesta negativa “s’està decidint anar a eleccions”. Tot i això, afirmen que seguiran mantenint contactes amb comuns i la CUP per a un acord perquè, asseguren, és la seva obligació.

Per la seva banda, Junts ha instat els republicans a reprendre les converses per formar un govern de coalició “amb l’objectiu d’implementar el mandat electoral que es desprèn del 52% de vots independentistes”. “La millor manera d’evitar les eleccions és recuperar les negociacions per fer un acord de legislatura”, diuen al comunicat.

Des d’ERC, però, desconfien de les proposta de Junts, ja que consideren que la formació ja ha trencat la seva paraula negant-los ara els vots per a un govern en minoria i, per tant, consideren que els termes de l’acord al que s’arribi podrien variar amb el temps.

Aquesta ha estat la primera reunió entre republicans i Junts d’ençà que el líder d’ERC, Pere Aragonès, va anunciar que treballaria per formar un govern en solitari i va descartar acordar una coalició amb JxCat, almenys abans de la seva investidura.

La trobada s’ha produït tot just després d’una nova trobada entre ERC i comuns al Parlament. Les dues formacions ja es van reunir dilluns i van fixar cinc eixos -transició ecològica, salut, economia, feminisme i diàleg- per  començar a concretar els punts programàtics d’un possible acord d’investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona