Política

barcelona

S'examinaran les llicències de Ciutat Vella sota sospita

L'Ajuntament analitzarà si tots els permisos atorgats per la xarxa de corrupció al districte incompleixen o no la normativa

El consistori afirma que només són dos els funcionaris implicats

L'Ajuntament de Barcelona analitzarà les llicències suposadament aconseguides mitjançant suborns a membres de la trama de corrupció municipal que investiga el jutjat d'instrucció 33 per determinar si aquestes són legals des d'un punt de vista administratiu. Segons van informar ahir fonts municipals, el consistori, que exerceix l'acusació particular en aquesta causa (derivada del cas de corrupció als prostíbuls Riviera i Saratoga), està analitzant el sumari per quantificar el nombre d'empresaris imputats per haver pagat suborns a canvi d'obtenir llicències. A més, dimarts el govern informarà l'oposició de l'afer en una reunió de la junta de portaveus. Tal com va publicar ahir aquest diari, almenys 25 particulars –la majoria titulars d'apartaments turístics, i també de negocis de restauració i un hotel– han estat interrogats per la policia sobre aquest afer. La regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, va admetre ahir que, pel nombre d'expedients reclamats pel jutjat i que el mateix Ajuntament va aportar a la causa per iniciativa pròpia, el consistori era conscient que hi havia “força persones implicades”. En concret, l'estiu passat, el jutjat va reclamar al consistori informació sobre set expedients diferents d'activitats desenvolupades al districte.

Segons Escarp, la primera anàlisi del sumari permet concloure que, de moment, són només dos els funcionaris municipals vinculats a la xarxa de corrupció: Helio Lozano, exresponsable dels serveis tècnics del districte de Ciutat Vella, que treballa al consistori des del 1991, i Elena Ariza, que treballava a l'àrea jurídica del consistori i que va signar alguns dels expedients sota sospita. Lozano estava conxorxat amb l'enginyer Joaquín Quílez, que és el nexe d'unió d'aquest suposat cas de corrupció municipal amb el central dels prostíbuls.

Quan va ser detingut, el 15 de desembre passat, Lozano va ingressar a la presó de manera preventiva per ordre de la jutgessa Elisabet Castelló, que l'ha deixat en llibertat sis mesos després. Lozano va ser suspès del càrrec al consistori, al qual l'imputat va intentar tornar després de quedar en llibertat, el 13 de juny. L'Ajuntament s'hi va oposar i ha decidit mantenir-lo apartat de les seves responsabilitats; en canvi, l'altra treballadora ha estat traslladada. Lozano va estar al capdavant de l'àrea que concedia llicències d'activitats de Ciutat Vella del 2001 al juny del 2008, quan la llavors regidora, Itziar González, el va voler apartar d'allà i el govern municipal el va derivar cap a Nou Barris.

Escarp va precisar que les llicències obtingudes mitjançant suborn no necessàriament han de ser il·legals, de manera que el consistori analitzarà tots els expedients per descobrir si hi ha casos en què els permisos concedits irregularment incompleixen la normativa. La regidora va recordar que la investigació continua oberta i que l'Ajuntament ha tingut sempre una actuació “activa” en l'afer, com ho demostra el fet que ha posat a disposició del jutjat quatre pèrits per col·laborar en la investigació.

LA XIFRA

7
Són els expedients d'activitats desenvolupades al districte dels quals inicialment el jutjat va demanar informació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona