Política

Els equatorians escullen entre l’opció de la dreta i el retorn al model de Correa

Arauz i Lasso es disputaven ahir la presidència de l’Equador en un clima de polarització

Els comicis, marcats per la Covid, transcorren amb normalitat

Prop de 13 milions d’equatorians estaven convocats ahir a les urnes per escollir els successors del president Lenín Moreno i de l’actual vicepresidenta, María Alejandra Muñoz, en uns comicis que, segons els darrers sondejos, es presentaven molt ajustats entre el candidat d’esquerres, Andrés Arauz, que té el suport de l’expresident Rafael Correa, i el conservador Guillermo Lasso.

Els dos candidats es disputaven el 48% dels vots que van aconseguir els altres catorze candidats presidencials en la primera volta, entre els quals hi havia els joves i els indígenes, un segment, aquest darrer, clau per assolir la victòria i amb un sentit del vot difícil de pronosticar, ja que, si bé darrerament ha fet costat a les forces d’esquerra, hi ha un sector important que està enemistat amb el correisme.

L’Equador és avui un país polaritzat que havia de triar entre tornar a un model amb una forta presència de l’estat i basat en la despesa pública o bé donar continuïtat al model d’obertura al lliure mercat que va iniciar l’actual president, Lenín Moreno.

La jornada electoral va començar amb llargues cues en molts col·legis, però va transcórrer amb absoluta normalitat, a diferència del que havia passat durant la primera volta, en què es van produir tota mena d’incidències. El procés electoral es va dur a terme enmig de la pandèmia de la Covid-19, que a les ciutats més grans, entre les quals hi ha Quito i Guayaquil, manté el sistema de salut completament saturat, i amb el temor que la jornada de votacions, malgrat les mesures de bioseguretat, incrementi encara més el nombre de contagis. Segons les últimes dades, l’Equador acumulava dissabte un total de 344.877 casos durant la pandèmia i 17.275 morts (12.356 de confirmades i 4.919 de “probables”).

El fet que en la segona volta de les eleccions només hi hagués dues paperetes va fer que les cues als centres de votació anessin molt més de pressa que en el primer torn, el 7 de febrer passat. En vista del temor de possibles irregularitats, el Consell Nacional Electoral (CNE) va garantir la “transparència” del procés i que no hi hauria “apagades informàtiques”.

Cues per votar a la Fira de Barcelona

Centenars de ciutadans equatorians i peruans van fer cua ahir al recinte de la Fira de Barcelona per votar en les eleccions de l’Equador i el Perú. Un total de 35.338 ciutadans equatorians es van inscriure per poder votar a Barcelona, així com 56.000 peruans. Les cues davant els pavellons firals i el procés de votació es van dur a terme respectant totes les mesures de seguretat decretades per la pandèmia de la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona