Política

Junts ho fia tot a consolidar el Consell per la República

El partit de Puigdemont dona prioritat a lligar l’estratègia del procés abans d’entrar en el detall del govern de la Generalitat

ERC accepta el govern a cinc, però encara no se n’ha concretat la fórmula

Pere Aragonès sap que si vol ser president de la Generalitat amb els vots de Junts per Catalunya hi ha un peatge pel qual ha de passar. La formació que lidera Carles Puigdemont considera que l’única via per tirar endavant el mandat de l’1 d’octubre és enfortir el Consell per la República, i la manera com es faci condicionarà la negociació per a la votació del presidenciable d’Esquerra i la configuració del futur govern.

Si no hi ha acord per al govern a cinc en el Consell per la República, proposta que dissabte va posar damunt la taula l’Assemblea Nacional i que JxCat avala del tot, difícilment hi haurà un acord per sumar tots els vots independentistes en la candidatura d’Aragonès.

Com que les coses estan així i els negociadors tot just estan en l’estadi de parlar a través dels sistemes telemàtics, sense reunions presencials, encara menys una trobada a tres bandes, és evident que només un gir de guió inesperat faria que demà Pere Aragonès obtingués els vots suficients per ser investit.

Fonts coneixedores de l’estat de les negociacions expliquen que Esquerra i Junts coincideixen en el què, però encara no han desenvolupat el com. És a dir, a ERC no li sona malament la música de fer un govern del Consell per la República que inclogui el seu partit, Junts, la CUP i representants de les entitats ANC i Òmnium. Ara bé, la manera com això s’ha de concretar, el debat sobre els detalls, que és on acostumen a sorgir les discrepàncies, encara no s’ha encetat.

Allò que es diu en privat sobre l’estat de les negociacions coincideix, a grans trets, amb allò que es diu públicament a través dels mitjans audiovisuals. D’aquesta manera, el programa FAQS de TV3 va prendre el pols dissabte al vespre a les sensacions d’ERC i Junts, i el cert és que uns i altres encara bateguen massa lluny per arribar a sentir el mateix. Al plató, hi va comparèixer Marta Vilalta, que va dir el que ha estat repetint des que divendres passat el candidat Aragonès va perdre la votació: que “encara hi ha temps fins dimarts [demà]” i que ERC farà tots els possibles per arribar a l’acord necessari.

Fer tots els possibles implica, segons Elsa Artadi, que Pere Aragonès s’involucri “una mica més” en les negociacions per tal de “generar confiança”. Si no hi ha un avenç substancial abans de demà, Artadi vaticina una nova sessió d’investidura fallida.

En l’estat de la qüestió, Junts i Esquerra coincideixen en el fet que segur que no hi haurà unes noves eleccions. Això suposa dues coses, blanc o negre: o bé es concreta el pacte independentista, el govern del 52% que diu l’Assemblea, o bé Aragonès haurà de girar la vista cap als escons situats més a l’esquerra de l’hemicicle.

Del moment de les negociacions, se’n parlarà avui en la reunió de l’executiva i el grup parlamentari de Junts per Catalunya. En la trobada s’ha de prendre la decisió definitiva sobre el sentit del vot en la sessió de demà.

LA FRASE

Potser estaria bé que, de tant en tant, Aragonès s’involucrés una mica més en les negociacions
Elsa Artadi
diputada de junts per Catalunya

LA XIFRA

42
vots
va obtenir Aragonès, el nombre més baix assolit mai per cap candidat a president en primera votació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona