Política

La CUP s’ofereix a “empènyer” i ECP reitera el no a JxCat

Borràs inicia sense sorpreses la tanda de consultes per proposar candidat

L’eventual segon ple podria ser dimarts

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va iniciar ahir amb els grups minoritaris la preceptiva tanda de consultes abans de proposar candidat a la investidura. Tal com s’esperava, la representant de la CUP, Dolors Sabater, va ser l’única que es va oferir a “empènyer” la majoria parlamentària i el govern si aquest lidera una “resposta social” a la crisi i això serveix per “desplegar” un programa de canvi i una estratègia per fer efectius drets socials i polítics que avui no són possibles en el marc jurídic i polític estatal. “Cal que l’independentisme recuperi la iniciativa i la unitat estratègica”, va dir Sabater.

En canvi, la líder d’En Comú Podem (ECP), Jéssica Albiach, va anunciar a Borràs que no donarà suport a una investidura de Pere Aragonès si ERC forma govern amb JxCat. Els comuns insisteixen que el seu projecte no té res a veure amb el de Junts i continuen apostant per un executiu d’esquerres. “En campanya ja vam dir que no faríem un acord de govern mentre hi fos JxCat, i no preveiem una altra opció que no siga el no”, va anunciar Albiach, que alhora va dir que “tampoc és el moment d’investidures fallides que no reuneixen els suports necessaris”, en al·lusió a la del socialista Salvador Illa. “No tenim cap acord amb ningú i no donarem suport a cap candidat”, va resumir.

Carlos Carrizosa (Cs) va lamentar que el pròxim president serà independentista i que no té contactes amb el PSC, fet que “confirma que ells mateixos saben que ha arribat el moment del final d’aquesta comèdia que van iniciar fa algunes setmanes”. Alejandro Fernández (PP) també va dir a Borràs que votaran contra la investidura d’Aragonès i es va mostrar amoïnat pel “sectarisme” que comportaria l’eventual destitució del secretari general del Parlament, Xavier Muro, que va qüestionar la DUI. A més, la va advertir que recorreran contra “cada decisió il·legal” que prengui. La tanda es completarà aquest matí amb els líders de Vox, Junts, ERC i el PSC, que la clourà.

Borràs ja va anunciar que convocarà el ple d’investidura divendres, dia que expira el termini legal per fer-ho. Si el candidat no assolís la majoria absoluta, la llei marca un segon ple al cap de dos dies. En aquest sentit, els serveis jurídics entenen que poden ser naturals –llavors seria diumenge– o hàbils, amb la qual cosa passaria a dimarts. Borràs així ho va traslladar ahir als grups per conèixer la seva opinió, si bé per ara no hi ha res decidit, segons fonts consultades. De fet, ni tan sols és clar si cal convocar la mesa per decidir-ho.

Recurs de Campdepadrós

La defensa d’Eusebi Campdepadrós ha presentat un recurs de súplica contra l’admissió a tràmit per part del TSJC d’una querella de la fiscalia per desobediència contra Roger Torrent i part de la seva mesa, de la qual ell era part. El recurs defensa que una mera resolució contrària a dret no és suficient per imputar delicte i obrir un procediment penal contra una autoritat, segons una recent interlocutòria del Suprem sobre el cas Carmen Lamela. A més, apunta que les providències del TC que havia d’obeir la mesa van ser dictades per un tribunal parcial i haurien de ser anul·lades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona