Política

Sindicats de mossos denuncien que el preacord ERC-CUP que suspèn l’ús de projectils de ‘foam’ els “aboca al cos a cos”

Critiquen que el cos entri “en el joc polític com a moneda de canvi”

Sindicats dels Mossos d’Esquadra han criticat el preacord al qual han arribat ERC i la CUP que inclou la suspensió de l’ús dels projectils de foam mentre no es publiquin els nous protocols del model d’ordre públic. “És la primera vegada que per donar llum verda a una investidura el cos dels Mossos d’Esquadra entra en el joc polític com a moneda de canvi”, ha lamentat la portaveu de Sap-Fepol, Imma Viudes, a l’ACN.

“Ens estan abocant al cos a cos i si això passa hi haurà més ferits tant dels companys com dels violents i algú haurà d’entomar aquesta responsabilitat”, apunta David Miquel de l’SPC. “Si es busca el cos a cos, s’hauria de doblar amb agents el nombre de manifestants com a Alemanya i això no es fa”, ha explicat Miquel Cervelló de l’SME.

“Necessitem poder garantir la distància [entre agents i manifestants] per preservar la seguretat dels nostres companys i de la gent que es manifesta”, ha explicat Viudes. En aquest sentit, ha alertat que “anar al cos a cos té conseqüències molt més lesives que no mantenir la distància”. Viudes reclama que el debat es faci “de manera serena i més enllà d’ingerències polítiques” perquè considera que “qualsevol debat sobre model policial o de l’ordre públic s’ha de fer amb el govern format i sense presses”.

En el mateix sentit s’ha expressat el portaveu del sindicat SPC, David Miquel. “Si ens treuen les eines serem la primera policia europea sense cap mena d’eina per mantenir la distància, ens estan abocant al cos a cos i si això passa hi haurà més ferits tant dels meus companys com dels violents i algú haurà d’entomar aquesta responsabilitat”, ha advertit.

En cas que això es produeixi, Miquel ja anuncia que emprendran les accions jurídiques que considerin oportunes perquè està convençut que “aquesta decisió motivarà un augment de les lesions en el cos a cos”. Aquest sindicat també ha explicat que està treballant per conèixer de quina manera poden “deixar sense efecte una resolució parlamentària” per saber si cal fer-ne una altra que l’anul·li o la modifiqui.

Per la seva banda, el sindicat SME ha lamentat en un comunicat que la decisió és “un greu error polític que decidiran desconeixedors de l’ordre públic” i es pregunta “quines seran les alteratives”. Cervelló ha afegit que els agents es quedarien només amb l’ús de la defensa i ha advertit de la dificultat que tindran per defensar-se si finalment es duu a la pràctica.

“Seria un cop més a l’ordre públic”, ha afegit Cervelló, que defensa que actualment els projectils de foam “només s’estan fent servir amb violents”. En el moment en què es limitaran les “eines” als agents, s’ha preguntat si als manifestants violents també se’ls demanarà que deixin d’utilitzar la violència i els llançaments.

Introduir canvis en la gestió de l’ordre públic és un dels preacords a què han arribat republicans i cupaires per poder arribar a un pacte independentista de legislatura abans de divendres. Les dues organitzacions independentistes consideren “imprescindible” un canvi en les actuacions policials en l’ordre públic i acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona