Política

La regidora de Cultura hauria infringit el codi ètic, a Terrassa

L’Oficina Antifrau de Catalunya estudia el mateix cas per si, a més, hi ha il·legalitats

La síndica municipal de Terrassa, Isabel Marquès, considera que la regidora de Cultura de la ciutat, l’actriu Rosa Boladeras, va violar el codi ètic local en promoure la contractació del festival de poesia Elixir, ja que no han passat dos anys des que va acabar el seu vincle amb l’entitat organitzadora, al capdavant de la qual hi ha una cosina seva. En un informe al qual ha tingut accés Efe, la síndica conclou que “existeix una conducta contrària als principis i regles ètiques i de bon govern”, la qual cosa no implica que s’hagi comès una il·legalitat. De tota manera, aquest últim punt l’està investigant l’Oficina Antifrau de Catalunya, on el cas va arribar a través d’una denúncia anònima.

La síndica indica que s’han vulnerat dos articles del codi ètic municipal: el que diu que no es pot contractar “quan hi hagi conflictes d’interessos familiars” i el que disposa que els càrrecs electes han d’“abstenir-se de promoure o participar en cap procediment de contractació pública amb persones físiques o jurídiques amb les quals hagin mantingut algun tipus de vinculació laboral o professional en els dos anys previs al nomenament”. Consultada per Efe, Boladeras nega mala praxi i assegura que la idiosincràsia del festival explica les qüestions que es posen en dubte i que darrere la denúncia hi ha interessos polítics.

La història de l’esdeveniment es remunta al 2013, quan l’actual regidora va promoure una “ruta poètica” per la ciutat, en col·laboració amb l’Ajuntament egarenc. Des de llavors, l’Associació Elixir Poètic, que Boladeras va deixar a mitjans del 2019, quan es va convertir en regidora, ha organitzat aquest espectacle mitjançant adjudicacions per procediment negociat sense publicitat, una modalitat que el consistori justifica per “raons artístiques”.L’any 2020 l’Ajuntament va signar un contracte de 30.000 euros més IVA amb l’entitat perquè aquesta organitzés 22 espectacles entre els dies 28 de setembre i 4 d’octubre. La síndica qüestiona aquesta última contractació perquè qui la impulsa és l’àrea que dirigeix Rosa Boladeras, que fa menys de dos anys que va deixar l’associació per integrar-se al govern municipal de Jordi Ballart (Tot per Terrassa). A més, hi afegeix que qui va agafar el testimoni de l’actriu al capdavant de l’organització és una cosina seva, Ana Boladeras.Des del consistori neguen que hi hagi irregularitats, destaquen que Ana Boladeras ja estava vinculada a l’associació i esgrimeixen un informe previ signat per la directora de Projecció de la Ciutat, Helena Alcaraz, que estableix que “no es dona la circumstància de prohibició de contractar” que recull la llei de contractes del sector públic, perquè la relació de parentiu entre Rosa i Ana Boladeras és “de quart grau”. No obstant això, la síndica replica que el codi ètic del consistori considera conflicte d’interessos familiars també quan el parentiu és de quart grau.Des del consistori també indiquen que l’òrgan de contractació és l’àrea de Govern Obert i Serveis Generals, una afirmació que la síndica rebat assenyalant que la promoció de la signatura parteix de Cultura.Boladeras sosté que darrere de l’informe de la síndica hi ha “interessos polítics” d’alguns partits de l’oposició que “des del primer dia” han intentat buscar polèmica per la seva relació amb el festival Elixir, una activitat cultural “que funciona”, està “consolidada” a la ciutat i té el suport de la Generalitat. Aquest valor cultural, subratlla, és inqüestionable i justifica que se segueixi endavant amb l’activitat independentment que qui en va ser la promotora tingui ara un càrrec polític. “Ningú s’explicaria que suspenguéssim una activitat cultural que funciona solament perquè qui l’organitza hagi tingut relació amb qui és ara regidora”, sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona