Política

ERC es revalora després que Sánchez cremi Cs amb el sainet a Múrcia i Madrid

Rufián és ara més indispensable pel fracàs total de l’aposta del president de reflotar Arrimadas

L’adeu d’Iglesias resta una veu propera a presos i exiliats

ERC no s’ha mogut del seu lloc al Congrés però la seva cotització ha oscil·lat al ritme borsari que dictava cada jugada mestra que ha patrocinat La Moncloa. Després de l’aventura de voler reflotar Ciutadans (10 escons) com a soci dretà al preu d’instigar una moció de censura a Múrcia –que entregués l’única presidència en tota la pell de brau als d’Inés Arrimadas, que fins ara hi governaven amb el PP–, el seu fracàs ha desembocat en un sainet a la murciana de trànsfugues i en la sarsuela madrilenya d’unes eleccions anticipades a la comunitat el 4 de maig. La finalitat última de devaluar els 13 escons republicans per la via de vigoritzar els 10 d’Arrimadas ha cremat Cs i deixa Gabriel Rufián com a soci reforçat indispensable per guanyar les votacions al Congrés ara que s’acosten temes que van des de la convalidació dels decrets de les ajudes directes fins als lloguers i la futura llei d’habitatge.

Sánchez és conscient que deu la investidura i el pressupost del 2021 en vigor a ERC –i també a EH Bildu–, però no s’ha volgut oblidar mai de cuidar el seu flanc dretà amb una finalitat doble: resistir la gravitació de Podem en el si de la coalició i abaratir el preu dels seus suports. En lloc de cuidar els vots de Rufián diàriament, l’opció de Sánchez sovint ha estat practicar la indiferència com a càstig tot invocant la disponibilitat de Cs (10), el PNB (6), Coalició Canària (1) o fins i tot el PDeCAT (4).

L’última aventura, però, ha anat més enllà i s’hi han aplicat alts càrrecs de La Moncloa, com ara l’estratega i cap de gabinet, Iván Redondo, i el secretari de la Presidència, Félix Bolaños. Mentre que en públic el discurs de Sánchez era aprofitar un horitzó net d’eleccions fins al 2023 per afrontar decisions com ara l’indult o la reforma de la sedició en el Codi Penal, en privat els seus lampistes han jugat a capgirar el mapa polític amb la conseqüència de fondre Cs en l’escalfor de l’abraçada socialista i situar Arrimadas ara en una crisi de liquidació del partit en què cada dia dirigents seus –com ara Fran Hervías– busquen la sortida d’emergència més propera per buscar sort sol·licitant l’alta com a militants del PP.

Amb Arrimadas vivint una dedicació plena ara a segellar qualsevol porta d’escapada, la depressió de Cs –retransmetent en directe la descomposició– esdevé un cru recordatori a Sánchez i al seu equip que l’independentisme no desapareix. Els de Rufián han viscut els resultats del 14-F com una legitimació a la seva via d’explorar el diàleg a Madrid, però al mateix temps no entenen que Pedro Sánchez abandoni precisament ara l’agenda catalana amb la pràctica d’un tancredisme més propi de Mariano Rajoy.

L’últim cop al diàleg és l’adeu sobtat al govern espanyol del vicepresident Pablo Iglesias, una veu que ha exhibit proximitat i empatia amb els presos polítics i els exiliats –fins i tot amb més sensibilitat que En Comú Podem– fins i tot al preu d’obrir ferides amb Pedro Sánchez. Si és rellevat per Yolanda Díaz com a nova vicepresidenta segona del govern, el perfil de la política gallega d’IU és més institucional i menys combatiu que l’exhibit per Iglesias, que va qualificar Carles Puigdemont com un “exiliat” que “s’ha fotut la vida enlaire per sempre més per les seves idees”.

LA XIFRA

13
escons té ERC al Congrés dels Diputats, necessaris per a Sánchez, que volia canviar-los pels 10 de Cs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona