Política

El PSC nega cap acord de fons amb ECP, Cs i el PP tot i el 12-M

Els socialistes continuen oberts a parlar amb tots els grups excepte Vox

Desvinculen el suport de Cs a Granados i Pedret de l’acostament d’aquest partit al PSOE

El suport dels vuit diputats d’En Comú Podem, els sis de Ciutadans i els tres del PP a la candidata del PSC a la presidència del Parlament, Eva Granados, però també el suport de Ciutadans perquè el socialista Ferran Pedret hagi estat escollit secretari primer de la cambra, no es poden interpretar com una aliança de fons, segons els socialistes.

Des del PSC atribueixen el suport d’aquests grups a la seva candidata a les negociacions dels últims dies per assegurar-se com a mínim una vicepresidència i una secretaria, com així ha estat. No hi ha cap aliança de fons, tot i que tampoc es pot descartar amb vista a la legislatura depenent de com avancin les negociacions.

Els d’Illa reafirmen que estan oberts al diàleg amb tots els grups excepte amb la ultradreta, que la negociació es fa quan toca en cada cas i que la votació de divendres a la mesa del Parlament respon a un pacte específic sobre aquesta.

Així, des del PSC es nega que l’alineació dels sis diputats de Ciutadans amb els candidats socialistes, divendres, respongui a l’acostament dels d’Inés Arrimadas amb el PSOE després que Cs hagi trencat a Múrcia l’aliança amb el PP i, de retruc, el govern de Madrid també amb els populars. Però amb un “ja ho veurem”, les fonts consultades tampoc descarten acords estables amb Ciutadans.

De moment, els socialistes catalans reafirmen que continuen oberts al diàleg amb totes les forces amb representació parlamentària excepte Vox, i el seu nou líder a la cambra, Salvador Illa, manté que plantejarà a la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, la seva intenció d’aspirar a la investidura com a president de la Generalitat i que serà ella la que haurà de decidir: “A partir d’aquí, la presidenta, fruit de la seva tanda de consultes, decidirà allò que cregui convenient i suposo que ens explicarà la decisió que prengui.”

LES FRASES

Insisteixen a fer del Parlament una eina de confrontació en comptes d’una eina útil de diàleg per solucionar problemes
[Borràs] fruit de la seva tanda de consultes, decidirà allò que cregui convenient
Salvador Illa
cap del grup parlamentari del psc

Illa veu bloqueig en el discurs de la presidenta Borràs

“Res ha canviat”, indica Illa després de la constitució del Parlament i en relació amb la seva intenció d’aspirar a la investidura, encara que ERC i Junts ja s’han conjurat per fer possible l’elecció del republicà Pere Aragonès el dia 26. Els socialistes també van mantenir la seva intenció d’aconseguir la presidència de la cambra per a Eva Granados, que finalment la va perdre davant Borràs en segona votació. De fet, a pocs dies de la sessió, els socialistes ja reconeixien la dificultat d’aconseguir aquest objectiu i admetien que negociaven per obtenir la vicepresidència per a Granados i una secretaria, com finalment ha estat. Per altra banda, el cap del grup parlamentari socialista i exministre de Sanitat, Salvador Illa, va marcar distàncies amb el discurs de la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la seva primera compareixença a la cambra en roda de premsa. Illa va qualificar el discurs de “decebedor” perquè, segons ell, concep el Parlament com una “eina de confrontació” amb l’Estat i augura que això portarà a una “cronificació” de la situació política a Catalunya. Illa va advertir Borràs que, en comptes d’usar el Parlament com a eina de confrontació caldria usar-lo com una “eina útil de diàleg per solucionar els problemes dels ciutadans”. En darrer terme, el líder dels socialistes va recordar a Borràs que l’obligació de la presidenta de la cambra és “preservar la dignitat de la institució” i respectar el “marc de convivència i el marc de l’estat de dret” que estableixen la Constitució i l’Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona