Política

El llarg embat judicial serà sense immunitat

PUIGDEMONT, COMÍN I PONSATÍ

L’eurocambra els retira la protecció parlamentària gairebé amb el 57% dels vots

La fiscalia belga ja estudia la reactivació de les euroordres, però podrien quedar paralitzades

La immunitat els ha durat poc més d’un any. El Parlament Europeu va decidir ahir retirar la protecció parlamentària als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, tal com havia demanat el Tribunal Suprem, que els vol jutjar pel cas de l’1 d’octubre. Amb la fi de la saga del suplicatori i el xou polític a l’eurocambra, ara torna el drama legal. Es reprèn la batalla judicial per a la seva extradició, però, com no podia ser d’una altra manera, la partida va per llarg. Fent gala del seu do de l’oportunitat, el magistrat del Suprem Pablo Llarena va passar ahir la pilota a la justícia europea amb set preguntes prejudicials sobre les euroordres. Un moviment que segurament les mantindrà paralitzades gairebé un any i que endarrerirà encara més l’afany de l’Estat espanyol per enxampar Puigdemont.

Passats dos anys i dues euroordres fallides, l’escó europarlamentari s’interposava a finals del 2019 en l’enèsim intent de Llarena per extradir el president que va organitzar el referèndum d’independència. La sol·licitud del suplicatori que s’havia de resoldre en tres mesos també va trobar un obstacle: la pandèmia. Així que no ha estat fins passat un any que l’eurocambra finalment ha accedit a la petició del Suprem.

El ple del Parlament Europeu, format per 705 eurodiputats, va aprovar ahir el suplicatori contra Puigdemont per 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. En el cas de Comín i Ponsatí, es va validar per 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions. Ningú s’explica la diferència, més enllà d’un possible descuit d’alguns eurodiputats despistats. Res fora del que és habitual a l’eurocambra.

Menys habitual és que es retiri la protecció parlamentària amb aquest tipus de majoria. Per exemple, els altres suplicatoris d’ahir es van aprovar per més de 600 vots favorables. Si bé el suport de gairebé el 57% dels eurodiputats al suplicatori contra els independentistes era més que suficient, va ser una mica més ajustat del que s’esperava i, sobretot, va denotar discrepàncies dins dels grups que controlen la cambra.

Populars, socialistes i liberals, les famílies polítiques en què s’integren el PP, el PSOE i Ciutadans, sumen 417 escons. Els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), on hi ha Vox, tenen 63 eurodiputats. Per tant, els quatre grups favorables al suplicatori haurien d’haver assolit uns 480 vots. Els de JxCat comptaven d’entrada amb poc més d’un centenar de vots, promesos per Els Verds/ALE i l’Esquerra Unitària Europea.

El PSOE menysté la fuga de vots del grup socialista europeu i assegura que sols una desena es van desmarcar ahir de la línia del partit pel fet de tenir “més sensibilitat envers qüestions territorials”. És el cas del cap de files dels maltesos, Alfred Sant, i de l’eurodiputada flamenca Kathleen van Brempt. En canvi, al PP i a Cs neguen cap veu discordant.

Segons van publicar ahir alguns mitjans, el partit ultra de Marine Le Pen també s’hauria oposat a l’aixecament de la immunitat. Puigdemont va admetre que han rebut suports “des de l’extrema esquerra fins a l’extrema dreta”, però va remarcar que la majoria els han rebut “bàsicament de l’esquerra europea”.

Els de JxCat reconeixen que ahir “no va ser un bon dia per a ells”, tot i que es van esforçar per vestir la desfeta de triomf polític. “D’una derrota aritmètica, en podem obtenir una victòria política”, defensava Comín, que assegurava que han guanyat suports a la causa independentista pel camí. Amb tot, hi presentaran recurs en contra als tribunals de la UE. Com ja havien avançat abans que s’acabés el suplicatori, tots tres impugnaran l’aixecament de la immunitat a Luxemburg.

Front judicial

Un nou front judicial difícil, ja que els magistrats europeus mai s’han atrevit a revertir una decisió política de l’eurocambra sobre la protecció parlamentària dels seus membres. Encara més complicada serà la petició de cautelars que presentaran juntament amb el recurs. Així doncs, tot indica que les prejudicials de Llarena seran al centre de la partida judicial per a l’extradició dels exiliats els pròxims mesos. Poques hores després de l’anunci sobre el suplicatori, el magistrat espanyol enviava al Tribunal de Justícia de la UE els seus dubtes sobre el rebuig de Bèlgica a l’euroordre contra l’exconseller Lluís Puig per intentar aplanar el camí de l’extradició de Puigdemont.

La justícia belga va determinar que el Suprem no és competent en el cas de l’1-O i que no es respecta la presumpció d’innocència basant-se, en gran part, en la resolució del Grup de Treball sobre les Detencions Arbitràries de l’ONU. Aquests dos riscos de vulneració de drets fonamentals van justificar la denegació de l’extradició de Puig per un delicte de malversació i van establir un precedent clar per als seus companys, que també són reclamats per sedició.

Per això, Llarena ara pregunta a Luxemburg, entre altres qüestions, fins a quin punt els tribunals belgues poden qüestionar la seva competència i si poden declarar l’existència d’un risc per als drets fonamentals “a partir de l’informe” del Grup de Treball de l’ONU. “Constitueix aquest informe un element objectiu, fiable, precís i degudament actualitzat per justificar [...] la denegació de l’entrega?”, planteja Llarena sobre la pedra angular de la sentència belga i que podria estar en perill si el TJUE creu que no és suficient per demostrar una vulneració de drets fonamentals.

La defensa de JxCat preveu que les prejudicials deixin paralitzades les euroordres que ara s’havien de posar en marxa una altra vegada amb l’aixecament de la immunitat. La fiscalia belga ja n’està estudiant la reactivació en espera de les autoritats espanyoles.

LA XIFRA

400
vots
a favor va obtenir l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, 248 en contra i 45 abstencions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs