Política

El sobiranisme subratlla el grau de rebuig al suplicatori

Per a ERC i JxCat, els prop de 300 eurodiputats que no hi han votat a favor suposen una “derrota” política per a l’Estat

Cs assenyala Le Pen i Salvini com els únics aliats de l’independentisme

Els gairebé 300 vots no favorables que va encaixar la proposta per retirar la immunitat als tres eurodiputats independentistes van ser el gran filó argumental al qual es van agafar ahir els partits sobiranistes a l’hora de valorar la decisió del ple de la cambra de Brussel·les. La tesi coincident és que aquest nivell de rebuig, substancialment més elevat del que la majoria s’esperava, és un qüestionament polític en tota regla a la independència i, en general, a la credibilitat de la justícia espanyola. Des d’ERC, un dels que van fer una reflexió més en aquesta línia va ser el conseller Josep Bargalló, que va manifestar que “la injustícia de l’Estat té cada cop menys aliats a Europa: prop de 300 eurodiputats no hi han votat a favor”. Tant el president del partit, Oriol Junqueras, com el coordinador nacional i més que probable futur president de la Generalitat, Pere Aragonès, van posar més l’accent en el suport a Puigdemont, Comín i Ponsatí, així com en el convenciment que els tribunals europeus s’encarregaran de desmuntar la causa pilotada pel magistrat Pablo Llarena. Per a JxCat, el grau d’oposició que ha rebut la demanda del suplicatori per part de l’eurocambra representa “una derrota en tota regla dels interessos d’Espanya”, segons resumia el secretari general de la formació, Jordi Sànchez, mentre que la seva candidata en les últimes eleccions, Laura Borràs, parlava de “victòria moral incontestable” per a l’independentisme. Des d’aquest mateix espai, l’expresident de la Generalitat Quim Torra hi afegia que “l’Europa dels pobles mai hauria pres la decisió de menysprear el vot d’un milió de catalans”. Al seu torn, la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, es lamentava que “un problema polític es continuï intentant resoldre des d’un punt de vista judicial” i, davant d’això, apel·lava a la “configuració d’un govern que planti cara per reclamar que el conflicte es resolgui per la via política i no per la judicial”.

Radicalment diferent va ser el discurs emprat ahir pel PSC. La seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, va qualificar de “raonable” la decisió de l’eurocambra i hi va afegir que aquest fet “no hauria de perjudicar” una nova reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. “Els polítics no haurien de tenir privilegis més enllà de la immunitat pel seu càrrec”, va ser la seva reflexió final, mentre que, per a la presidenta del grup d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, una cambra “tan dividida” com la que va revelar la votació duta a terme dilluns a la tarda, “hauria de fer reflexionar algunes persones”. Per Albiach, votar en contra del suplicatori és fer-ho en contra de la judicialització i, per aquest motiu, Podem, com a formació, es va decantar en bloc “a favor del diàleg i la política”, tot i la discrepància amb els tres eurodiputats.

Des de partits com ara Ciutadans i el PP, la seva reacció va vorejar l’eufòria. Pel president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, els vots contraris al suplicatori revelen “quins són els aliats” que té l’independentisme a Europa, “com els grups de Matteo Salvini i Marine Le Pen”. “Els vots a favor de Puigdemont han estat de la internacional populista d’extrema dreta i dels populismes d’esquerra i antisistema com Podem”, va reblar. Finalment, el president del PP, Alejandro Fernández, va destacar que la Unió Europea és “l’espai de més qualitat democràtica del planeta”, després de la decisió adoptada pel ple.

Concentració de l’ANC a Barcelona

Tot just poques hores després que es conegués la resolució sobre la immunitat dels tres eurodiputats catalans, l’ANC va fer una concentració de petit format davant la seu que la Comissió Europea té al passeig de Gràcia de Barcelona. Hi van participar una representació de la seixantena de personalitats de la societat civil, eurodiputats i exeurodiputats que han tramès una carta a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, en què l’insten a corregir l’“actitud antidemocràtica” de l’Estat cap a Catalunya, ja que no segueix els principis fundacionals de la UE. En la seva intervenció, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va qualificar de “pírrica i ridícula” la victòria assolida per l’Estat espanyol en el suplicatori de Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles