Política

Si ERC i Junts pacten el PSC aspira a vicepresidir la mesa

Els socialistes mantenen l’opció de Granados a la presidència del Parlament per si es frustra l’acord independentista

Veuen garantida una secretaria i aposten per una altra dels comuns

El PSC manté les candidatures de Salvador Illa a la presidència del govern i d’Eva Granados a la presidència del Parlament mentre no es confirmi el pacte independentista que negocien des de l’endemà del 14-F ERC, Junts i la CUP, que compten amb una majoria parlamentària reforçada respecte a la legislatura passada amb 74 diputats. Tot i admetre que la negociació permanent de les tres forces independentistes pot acabar en acord, els socialistes creuen que la viceprimera secretària del partit i número dos al Parlament, Eva Granados, té encara opcions d’acabar presidint la cambra en la nova legislatura si ERC, Junts i la CUP no arriben a un acord abans de divendres.

En les negociacions dels darrers dies amb la resta de grups –excepte Vox, amb qui no han tingut cap contacte–, els socialistes han posat sobre la taula la seva doble candidatura a la cambra parlamentària i a la presidència de la Generalitat. Veuen encara “incertesa” en el desenllaç però admeten que s’està produint una negociació continuada i només a tres bandes entre ERC, Junts i la CUP, que deixa fora a la resta de partits i dificulta al PSC avançar en les seves aspiracions.

Diàleg amb els petits

Davant d’aquesta evidència i, a pesar que els socialistes també han tingut inicialment converses amb ERC i Junts, concentren ara els contactes amb la resta de grups minoritaris – En Comú Podem, Ciutadans i PP – per assegurar-se una opció en cas de desacord independentista. “Si hi ha un acord entre els independentistes és evident que no els guanyem en vots”, admeten des de les files del PSC, però avisen que la negociació continua fins dijous i que la candidatura d’Eva Granados a la presidència de la cambra té una “oportunitat” si ERC, Junts i CUP arriben “trencats” a l’acte de constitució cameral d’aquest divendres en què participaran tots els diputats.

Com a mínim, el PSC confia tenir una vicepresidència de la Mesa del Parlament, una opció que veuen “bastant garantida” de només obtenir el suport d’un dels grups petits. Perquè les dues vicepresidències es trien en una única votació de manera que, previsiblement, ERC i Junts hauran de concentrar vots suficients en un candidat per garantir-se la vicepresidència primera. Amb el suport d’un altre grup minoritari, els socialistes esperen assegurar-se la segona vicepresidència per a Eva Granados.

També donen per segura una secretaria de la Mesa tenint en compte que les quatre vacants es trien en una única votació i PSC, ERC i Junts s’asseguraran les tres primeres.

Complicitat inexistent

El PSC espera que la quarta pugui ser per En Comú Podem tot i que des del partit s’apunta que els independentistes podrien reservar-la a la CUP –no creuen que els anticapitalistes presideixin la cambra. Al 2015 la bona relació entre grups va permetre pactar la quarta secretaria per Joan Josep Nuet, asseguren des del PSC, però avui ja no existeix aquella complicitat parlamentària, lamenten.

Serret deixa la UE i els comuns insisteixen a fer govern

La delegada del govern català a la Unió Europea, Meritxell Serret, va anunciar ahir que deixava el càrrec per prendre possessió de l’acta de diputada al Parlament en la nova legislatura després d’haver-se presentat com a número 2 de la llista d’ERC per Lleida. La delegació de Catalunya davant la UE informava ahir en un comunicat que el director general d’Assumptes Globals, Miquel Royo, i el delegat adjunt, Ignasi Subirà, assumiran la representació de la Generalitat davant les institucions comunitàries fins que el proper govern nomeni el nou delegat. Junt amb l’exconsellera d’Agricultura, també l’exconseller de Cultura, Lluís Puig, opta a tornar a ser diputat de Junts, aquest cop des de l’exili a Brussel·les, després que el Tribunal d’Apel·lació belga rebutgés el seu lliurament a Espanya –sobre Serret no hi ha cap petició d’extradició. Per altra banda, En Comú Podem mantenia ahir la seva aspiració a formar part d’un govern en minoria amb ERC que obligaria a un acord d’estabilitat amb el PSC tot i el vet mutu d’aquests dos partits. En Comú Podem també aspira a tenir un representant a la Mesa del Parlament per a la presidència del qual presenten l’ex-sindicalista Joan Carles Gallego. El portaveu dels comuns al Congrés, Joan Mena, el considera idoni per superar la polarització de blocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona