Política

El nou president haurà de fixar el ple d’investidura abans del dia 26 de març

El cap del poder legislatiu disposarà de deu dies hàbils per proposar un candidat

Per primera vegada se celebrarà un ple fora del saló històric

La constitució de la mesa del Parlament el 12 de març engega la tretzena legislatura i obre un termini de deu dies perquè els partits acordin la formació d’un govern amb la investidura del president de la Generalitat com a primer i imprescindible pas. La pandèmia de la Covid-19 deixarà una imatge inèdita, per primera vegada se celebrarà una sessió plenària fora del saló històric.

Amb la constitució de la mesa, el president del Parlament obrirà un període reglamentari de deu dies hàbils en els quals s’haurà de reunir amb els portaveus dels grups polítics per proposar la investidura del candidat que reuneixi més suports entre la resta de formacions.

Això situa el dia 26 de març com a data límit perquè se celebri la primera votació del ple d’investidura, per a la qual es requereix majoria absoluta, 68 vots. Les tres forces independentistes (ERC, Junts i la CUP) sumen 74 diputats. En cas que el candidat a la presidència no obtingués prou suports, aquell dia es fixaria un nou ple al cap de 48 hores, el dia 28 de març, i aquesta vegada amb una majoria simple ja es podria investir el nou cap de l’executiu.

Si tampoc és investit en segona votació, per poder convocar un altre debat d’investidura el president de la cambra ha de fer una nova tanda de consultes amb els grups i tornar a proposar un candidat, que podria ser el mateix que ja s’ha sotmès a la investidura o bé un de nou.

Les votacions per elegir el president de la Generalitat s’han fet sempre pel sistema de votació pública i per crida, en què cada diputat ha de dir en veu alta “sí”, “no” o “abstenció”. Si transcorreguts dos mesos des de la primera votació no és elegit cap candidat, la legislatura es dissol automàticament i es convoquen noves eleccions de manera immediata perquè se celebrin 54 dies després de la convocatòria, que és exactament el que va passar en el tram final de l’anterior legislatura quan es va inhabilitar el president Quim Torra i no hi havia cap candidat alternatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona