Política

Delgado diu que no pot intercedir en les peticions de la Fiscalia contra la sortida dels presos en tercer grau

“Les causes han seguit el seu curs, i aquesta fiscal no ha forçat cap instrucció”

La Fiscal General de l’Estat ha negat que la Fiscalia no hagi actuat en relació amb la nova regularització feta pel rei emèrit

La Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, ha assegurat aquest dimarts que “és impossible intercedir” perquè la Fiscalia canviï de criteri i no demani el reingrés a la presó dels presos independentistes que es troben en tercer grau.

En una compareixença al Congrés Delgado ha afirmat que les causes del procés “han seguit el seu curs” i que ella com a fiscal general “no ha forçat cap instrucció” ni ha canviat cap dels fiscals que s’encarreguen del procés. “La nostra institució té un funcionament autònom i tothom sap que és impossible intercedir”, ha sentenciat.

Delgado ha respost d’aquesta manera les intervencions de les formacions independentistes, que li han retret el paper de la Fiscalia en tots els processos que continuen produint-se des del 2017. El diputat de la CUP Albert Botrán ha recordat que va ser nomenada per un govern que deia voler deixar enrere la deriva judicial. “La Fiscalia ha mantingut la repressió”, ha afirmat Botrán, “però amb repressió no pararan l’independentisme, sinó que aconseguiran torçar el dret, carregar-se garanties processals i aprofundir l’autoritarisme”.

El diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas ha recordat que Delgado pot donar instruccions als fiscals de plaça, i per tant “tot el que passa a la Fiscalia és responsabilitat seva”. “La Fiscalia que tenim és impròpia d’un estat de dret i d’una democràcia plena”, i “està instal·lada en la repressió”, ha dit Alonso-Cuevillas, que l’ha acusat d’estar molt lluny de la neutralitat política que se suposa al ministeri públic. Entre altres, li ha recordat la querella contra el Parlament per debatre sobre el rei, que contrasta amb la seva inacció davant els fons opacs del rei emèrit, Joan Carles de Borbó.

La diputada d’ERC Carolina Telechea també li ha retret que persegueixi el president del Parlament per permetre un debat sobre la monarquia, però no faci el mateix amb els fons opacs del rei emèrit. O que recorri el tercer grau dels presos i demani cinc anys més de presó per a Pablo Hasel. L’Estat, ha dit, “està girant cap a l’autocràcia” i “no és lògic que en ple SXXI tinguem més de 2.000 persones encausades a Catalunya per defensar la llibertat”.

En relació amb la nova regularització del rei emèrit, Delgado ha negat taxativament cap inacció de la Fiscalia al respecte, tot i que l’emèrit ha pogut regularitzar 8 milions d’euros de la fundació Zagatka per la manca d’actuació de la Fiscalia i de l’Agència Tributària. Segons Delgado, “a l’estat de dret tots som igual davant la llei” i per tant si hi ha qualsevol indici de delicte “és investigat”. En aquest sentit, ha avançat que “segurament les noves regularitzacions” del rei emèrit “ens donaran dades i ens obligaran a fer noves investigacions i comprovacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona