Política

L’Eurocambra tem que els tribunals de la UE tombin el suplicatori a Puigdemont per “irregularitats”

Fonts parlamentàries diuen que Sassoli va avisar Vázquez que calia gestionar bé el suplicatori, però Cs ho nega

El Parlament Europeu tem que els tribunals de la Unió Europea reverteixin l’aixecament de la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per “irregularitats” en el procés. “Hi ha una forta preocupació a la cambra per la manca de rigor en el procediment”, apunten fonts parlamentàries a l’ACN.

De fet, la cambra està preocupada per un eventual recurs judicial dels independentistes. “Podria avergonyir la institució”, diuen les mateixes fonts. També afirmen que el president de l’Eurocambra, David Sassoli, va avisar al president del Comitè d’Afers Jurídics i eurodiputat de Cs, Adrián Vázquez, que el suplicatori s’havia de gestionar “d’acord amb la legalitat”, però fonts del partit taronja neguen cap toc d’atenció.

Des de Ciutadans remarquen que en l’últim mes l’únic contacte que va tenir Vázquez amb Sassoli va ser per pactar la investigació de la filtració de l’informe sobre el suplicatori contra Puigdemont. En canvi, les altres fonts afirmen que l’avís es va enviar fa un mes i mig, és a dir, abans de la filtració.

El ple de l’Eurocambra ha de votar la setmana que ve el suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. Fonts parlamentàries avancen a l’ACN que la votació es podria celebrar el pròxim dimecres 10 de març. Tot i això, l’agenda definitiva encara s’ha de tancar amb els grups polítics aquesta setmana.

D’entrada, la cambra votarà el suplicatori dels tres independentistes, malgrat que l’eurodiputada Clara Ponsatí va denunciar l’aprovació al Comitè d’Afers Jurídics d’un informe que mencionava el delicte de malversació quan el Tribunal Suprem només la reclama per sedició. Ponsatí qüestiona que s’hagi fet una mera correcció al document i va demanar a Sassoli prendre “mesures” per reparar el dany causat.

Fonts parlamentàries reconeixen el malestar per aquest error que s’afegeix a altres controvèrsies com la filtració de l’informe sobre el suplicatori de Puigdemont. També dubten de la “imparcialitat” tant del president del Comitè d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez, com del ponent que va redactar l’informe que proposa l’aixecament de la immunitat, l’ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki.

En aquest sentit, asseguren que Sassoli es va posar en contacte amb Vázquez per traslladar aquesta preocupació.

Des de JxCat han amenaçat en diverses ocasions amb portar el cas al TJUE des que va començar el procés per aixecar la immunitat als seus eurodiputats. El partit de Puigdemont veu “irregularitats” en el procediment com “la manca d’imparcialitat” del president del comitè i del ponent del cas, la fusió dels tres suplicatoris o l’aprovació d’un informe erroni en el cas de Ponsatí. Els de Junts també critiquen que no s’hagi traduït “gran part” de la documentació que van aportar o que no s’hagi qüestionat la competència del Tribunal Suprem per emetre el suplicatori.

Puigdemont, Comín i Ponsatí fins i tot es plantegen demanar mesures cautelars al Tribunal de Justícia de la UE si l’Eurocambra els retira la immunitat.

Fonts parlamentàries veuen amb preocupació aquesta batalla judicial per les “irregularitats” que han vist en el procediment del suplicatori i, especialment, després del resultat del cas d’Oriol Junqueras al TJUE. Altres fonts parlamentàries apunten que, per ara, els serveis jurídics no analitzen la situació. De fet, asseguren que els juristes de la cambra “no entren en joc” fins que no es presenti un recurs als tribunals de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona