Política

La CUP condiciona tot avenç a canvis policials “profunds”

Exigeix un “gir de 180 graus en les polítiques de seguretat” per seguir en les converses per formar govern

JxCat admet “errors” d’alguns agents de la Brimo i aposta per un nou model d’ordre públic

Ja ho havia advertit la vigília, i ahir va anar un pas més enllà. El paper dels Mossos d’Esquadra en la detenció del raper Pablo Hasél i els disturbis posteriors en diverses ciutats catalanes ha irromput al bell mig de les negociacions, tot just iniciades, per reeditar un govern independentista a la Generalitat, fins al punt que ahir la CUP en va condicionar la continuïtat, i la consecució, doncs, de qualsevol acord, a “l’aturada de la repressió i un gir de 180 graus en les polítiques de seguretat”. Així ho va exigir directament a Junts per Catalunya, que ara ocupa la conselleria d’Interior, en la primera trobada bilateral que van mantenir a instàncies de la mateixa CUP, que s’havia reunit la vigília amb ERC.

Segons la nota que van emetre els cupaires després, la trobada va estar “absolutament condicionada pel context repressiu” d’aquests dies i poc s’hi va avançar, més enllà de constatar aquest “clar escull” que dificulta l’entesa entre les dues formacions. La CUP va exigir així “canvis profunds en les polítiques de la Generalitat en aquest pròxim cicle”, però també “canvis immediats per resoldre l’actual situació”. I va deixar clar que no prosseguirà les converses mentre no rebi “compromisos i canvis clars” en aquest terreny. Els anticapitalistes consideren que la promesa de “transparència” que van fer ahir els responsables dels Mossos en l’ús de projectils de foam en les manifestacions és “totalment insuficient i poc creïble”, després del que consideren “actuacions totalment desproporcionades i fora de norma” d’aquests dies, que han comportat desenes de ferits, entre ells una noia que ha perdut la visió d’un ull, i més de 40 detinguts. Per tots aquests motius, van insistir a demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

JxCat va admetre també en una nota posterior que la resposta policial ha estat “inacceptable”. “Des de Junts valorem críticament les situacions de violència viscudes i els errors comesos per alguns agents de la Brimo, que en cap cas poden quedar impunes”, va assegurar la formació, que diu que aposta per un “nou model d’ordre públic” i va instar la resta de forces a debatre al Parlament la reforma del model policial català.

Preparant la negociació

Els juntaires, que en tot cas asseguren que van coincidir amb la CUP que els resultats suposen una “nova oportunitat històrica” per formar un govern que avanci cap a la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya, havien reunit just abans una executiva nacional extraordinària per analitzar les negociacions i designar un equip responsable, que formaran el secretari general, Jordi Sànchez, i els vicepresidents Elsa Artadi i Josep Rius, a més dels diputats al Congrés i al Parlament, Míriam Nogueras i Francesc de Dalmases. Això sí, qualsevol acord a què puguin arribar per formar govern l’haurà de validar l’executiva nacional.

Ahir al matí, la candidata, Laura Borràs, es va reunir a Brussel·les amb el president del partit, Carles Puigdemont, per fer una valoració “a fons” dels resultats i preparar les negociacions, sobretot amb ERC, que seran les pròximes que s’endegaran. Segons fonts citades per l’ACN, la reunió amb els republicans, que també tenen previst trobar-se després amb els comuns, tindrà lloc avui mateix o el cap de setmana. Tant Puigdemont com Borràs estan convençuts que el fet que se superés el 51% dels vots “afavorirà” la formació d’un govern independentista que “apliqui” el mandat electoral.

En paral·lel, el PSC i els comuns també van anunciar ahir una primera reunió presencial per buscar un govern d’esquerres.

ERC reuneix el consell nacional

ERC celebrarà aquesta tarda un consell nacional extraordinari, el principal òrgan entre congressos, per analitzar els resultats electorals i exposar els diversos escenaris que s’obren els pròximes mesos. Hi intervindran, en públic, el president, Oriol Junqueras, i el candidat, Pere Aragonès, que podrien donar algunes claus de com avançaran les converses. En espera de la decisió del Suprem sobre si li revoca el tercer grau, Junqueras ha aprofitat els últims dies per fer una tanda de contactes amb sindicats i patronals com ara la Intersindical, CCOO, la UGT, Pimec i Foment per explicar la seva proposta de govern.

Els 33 diputats electes d’ERC es van reunir telemàticament ahir a la tarda per primer cop per “encarrilar la legislatura” i avaluar els resultats a les urnes. El grup, amb majoria de 17 dones, va posar èmfasi en els 82 diputats per l’amnistia i el referèndum, la “fita històrica” de l’independentisme i el fet que creix cap a l’esquerra, cosa que els “legitima” per liderar el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA