Política

Votar com no havíem imaginat mai

27.417 membres de les meses portaran equips de protecció individual quan vagin a votar els positius o possibles positius al vespre

S’han habilitat 892 meses més per reduir afluència i temps als col·legis

El govern insta a votar sense por i garanteix la constitució de totes les meses

Els membres que no tenen resposta de la JEC s’han de presentar al local

La jornada electoral d’avui, 14 de febrer de l’any 2021, serà mai vista, i ni tan sols imaginada fa un any. Els equips de protecció individual (EPI) que havíem vist portar al personal d’emergències en pel·lícules d’epidèmies, gairebé sempre de ciència-ficció, els hem reconegut durant un any a través de les informacions diàries dels mitjans de comunicació, perquè s’han convertit en l’uniforme de protecció laboral de metges i infermers que atenen els pacients malalts de Covid-19. Aviat farà un any que, de cop, vam entendre la importància d’aquests EPI en una pandèmia i ens vam adonar amb perplexitat i temor que el nostre sistema públic de sanitat no en tenia suficients per protegir tot el personal sanitari d’uns hospitals desbordats de pacients i malalts greus.

Avui, els vestits d’alta protecció per evitar el contagi els portaran 27.417 presidents i vocals de les meses electorals en la franja horària de set a vuit del vespre, que s’ha reservat perquè puguin exercir el seu dret a sufragi els positius de Covid-19 i les persones en quarantena com a possibles positius o perquè són contactes estrets de contagiats. Durant la resta del dia, encara que no duguin posada la bata o la granota resistent als fluids, aquests presidents i vocals de mesa es protegiran amb mascaretes FFP2, una pantalla facial, guants de nitril i solució alcohòlica per al rentat de mans, i tindran a la seva disposició desinfectant de superfícies i tovalloletes o mocadors de paper d’un sol ús.

Protecció màxima

La seva màxima protecció és un exemple dels protocols elaborats pel govern català d’acord amb els grups parlamentaris i aprovats pel Procicat perquè la d’avui sigui una jornada de votació segura. De fet, sense descartar imprevistos, avui hauria de poder ser fins i tot més fàcil i ràpid votar que normalment si se segueixen les recomanacions conegudes –distància, mans, mascareta– i les que fan referència específica als locals de votació, així com les indicacions que donaran els més de 3.000 responsables de seguretat sanitària que hi haurà visibles als col·legis electorals. Aquest cop, fins i tot serà possible saber, abans de sortir de casa i en temps real, si a la mesa on ens toca votar hi ha molta afluència de gent, poca o gens, per mitjà d’uns semàfors de color verd, vermell o taronja que ho indicaran a través de l’aplicació 14F2021, que la Generalitat ha posat a disposició per a telèfons mòbils i tauletes a les plataformes d’Android i iOS.

“Des del govern ho tenim tot a punt perquè aquest diumenge [avui] tinguem uns espais plenaments segurs”, afirmava en una compareixença ahir el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, que agraïa a tots els municipis del país “la feina extraordinària” iniciada fa setmanes per tenir els col·legis preparats –els ajuntaments han hagut d’adaptar tots els protocols d’organització i funcionament de locals, meses i votació a les característiques de cada municipi, i encara “han optat per mesures addicionals en molts casos”–. El conseller anunciava que des d’ahir mateix tots els ajuntaments disposaven del material de protecció i seguretat per habilitar els locals i convertir-los en “espais plenament segurs”. Solé va instar a la participació tots els ciutadans amb dret a vot, i només els demanava fer-ho “de manera responsable i seguint totes les indicacions”.

En una tercera onada en què el nombre de contagis fa uns dies que va de baixa i en què la immensa majoria de la ciutadania ha interioritzat que ha de respectar les mesures de distància i prevenció, avui són cridats a votar presencialment al voltant de 5,1 milions de ciutadans censats electoralment i residents a Catalunya.

Vot presencial

Tot i que el cens és de 5.624.044 electors, n’hi ha 255.163 que viuen a l’estranger –dels quals, tot just un 6% ha sol·licitat votar, atesos els feixucs tràmits que cal fer i la poca eficàcia en l’arribada de part dels vots– i 265.647 (fins dijous) que ja han exercit el seu dret per correu, una quantitat que augmentarà perquè hi havia temps de presentar el vot a les oficines de Correus fins divendres al migdia i l’empresa postal xifra el nombre total de sol·licituds rebudes en 284.706.

Per a la votació d’avui s’han habilitat 2.763 locals, 83 més que en les darreres eleccions catalanes, així com 9.139 meses, també 892 més que l’any 2017, amb l’objectiu d’ampliar els espais de votació i el nombre d’urnes per tal de reduir l’afluència de votants i agilitzar el vot en cada urna –cal recordar que avui es vota també en pavellons, mercats i altres espais municipals amplis, a més d’escoles.

Està assegurada la constitució de la gran majoria de les meses electorals –la principal preocupació dels darrers dies, comptant que més de 35.600 membres designats hi havien presentat al·legacions–. El conseller Solé aclaria ahir que el 99,9% de les meses tenien garantits els membres suficients per constituir-se –cada mesa està formada per un president i dos vocals– i dos de cada tres ja tenien operatius tant els tres membres titulars com els sis suplents que haurien de rellevar els tres titulars en cas d’absència d’algun d’ells. “En la totalitat dels col·legis electorals es podran constituir totes les meses”, assegurava el conseller encarregat del procés electoral. Perquè aquest 0,1% de meses electorals que ahir encara no tenien assegurada la totalitat dels membres inclou ajuntaments dels quals el govern encara no tenia dades i, probablement, en alguns casos ja s’havien resolt els problemes.

Trasllats entre meses

Però, a més, l’administració electoral ja disposava del nombre suficient de suplents per cobrir qualsevol absència d’última hora. De fet, Solé va recordar l’ordre de la Junta Electoral Central als membres de mesa que han presentat excuses i que encara no han rebut cap resposta: l’organisme els obliga a presentar-se avui al col·legi que tenen assignat. La Junta Electoral de Barcelona admetia dijous que no podria resoldre abans de la constitució de les meses la totalitat de les al·legacions rebudes.

Aquests membres que han presentat al·legacions i que no han rebut resposta se’n podran tornar cap a casa si no són necessaris a la mesa assignada, però també podran ser enviats a meses de col·legis propers en cas que hi falti personal per formalitzar l’equip.

LES XIFRES

5,1
milions
d’electors poden votar avui presencialment, ja que 255.163 viuen fora i 284.706 han optat pel correu.
2.763
locals de votació
s’han habilitat a tot el país, 83 més que en les eleccions del 2017, per tal de reduir l’afluència.

El 50% dels tests, fets divendres

La meitat dels titulars i dels primers suplents de les meses electorals ja s’havien fet divendres el test d’antígens que ha posat a la seva disposició el Departament de Salut a través dels CAP. Des de dimarts, quan es van començar a fer, 29.687 membres de mesa ja s’havien sotmès al test, que el conseller Solé recorda que és voluntari. El govern també informa que el nombre de membres que van anar a fer-se’l va augmentar molt divendres respecte a dimarts o dimecres i recordava que encara ho podien fer durant tot el dia d’ahir. Només un 0,38% dels membres han resultat positius, per sota de la positivitat mitjana del país. En la jornada d’avui s’encarregaran de la seguretat des de l’exterior dels col·legis 14.000 policies entre Mossos d’Esquadra i policies locals, “el dispositiu més gran en unes eleccions al Parlament”. Els agents constituiran patrulles “estàtiques” en cada lloc de votació i el cos de Mossos prestarà servei en 1.750 centres de votació, mentre que les patrulles de la Guàrdia Urbana ho faran en 1.005 centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona