Política

Illa, criticat per voler retallar el sou presidencial

Vol equiparar-lo al del lehendakari i li responen que retalli del rei o la Zona Franca

El candidat socialista Salvador Illa va centrar la jornada electoral d’ahir perquè va llançar en un debat matinal a la cadena Ser la proposta de rebaixar del 30% el sou del president de la Generalitat si ell és l’investit. Durant el debat, Illa es va mostrar d’acord amb els partits independentistes sobre la manca de recursos financers de la Generalitat, però va advertir que també cal una despesa més justa. Va ser en aquest context que Illa va anunciar que es rebaixaria el sou en cas de presidir la Generalitat fins a equiparar-lo al del lehendakari: “El rebaixaré al sou més alt d’un president d’una comunitat autònoma que és la del País Basc.” Illa va dir que el sou del president català és més alt que els dels primers ministres d’Itàlia, Portugal, el Regne Unit i Espanya i va justificar la proposta per correspondre als sacrificis econòmics dels ciutadans. Els rivals van criticar un anunci qualificat de “demagògic”, per exemple, per la candidata del PDeCAT. Carrizosa, de Cs, s’hi va mostrar a favor, però va reptar el PSC a fer el mateix amb el sou del president de la Zona Franca, el socialista Pere Navarro. Des de Junts, Borràs va advertir Illa que “el sou més indigne és el del cap d’estat”. En una jornada que el PSC va dedicar al feminisme i a la memòria històrica amb la presència de la vicepresidenta Carmen Calvo, Illa va proposar una nova llei de memòria que unifiqui la legislació catalana existent, així com un pla de 50 milions contra la violència masclista.

Cap de setmana amb Sánchez a tres actes

Aquestes són unes eleccions molt importants per al govern espanyol, que, amb l’aposta sorpresa per Illa, voldria una victòria per “girar full” del procés independentista, com defensa el mateix candidat. Per això el president espanyol, Pedro Sánchez, s’hi ha abocat totalment junt amb ministres socialistes. Sánchez va acompanyar Illa en l’inici de campanya i repetirà al tancament, però serà aquest cap de setmana quan es passejarà per Catalunya per prendre part en els tres mítings que tindran lloc. Avui al matí serà a Salou i a la tarda, a Lleida, mentre que demà acompanyarà Illa a Girona en actes tancats, retransmesos i dels quals no s’anuncia el lloc “per motius de seguretat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA