Política

El Congrés tomba l’esmena de JxCat que deixava sense efecte a Catalunya la llei que homogeneïtza els cossos de bombers

a PSOE, Unides Podem, PP, Vox i Cs voten en contra de la iniciativa secundada per l’independentisme

El Congrés –amb els vots de PSOE, Unides Podem, PP, Vox i Cs– ha tombat l’esmena a la totalitat de JxCat que deixava sense efecte a Catalunya la llei que estableix un marc comú per als cossos de bombers de tot l’Estat espanyol.

La diputada de JxCat Míriam Nogueras ha criticat, en el debat d’aquest dijous, que la norma presentada per Unides Podem “es carrega el model català” de bombers i és un “nyap”. “Catalunya no necessita una falsa llei de coordinació”, ha dit Nogueras, que ha carregat contra el PSC i els comuns per no votar a favor de “protegir i preservar” el model de bombers català, que contempla la figura dels voluntaris, un model que “es consolida i creix a Europa”. La iniciativa de JxCat ha comptat amb el suport d’ERC i la CUP.

El diputat d’Unides Podem Rafa Mayoral ha negat que la norma pretengui envair competències i ha dit que el que vol és “blindar contra la privatització” i “reivindicar la feina del conjunt d’administracions públiques”. Mayoral ha dit que la formació lila està oberta a la possibilitat d’incloure aportacions per millorar el text, tant de partits polítics com d’organitzacions sindicals.

Per part del PSOE, el diputat José Luis Aceves ha defensat la norma i ha afirmat que respecta les competències autonòmiques. Aceves ha dit que els socialistes tenen la “mà estesa” per treballar per fer que el text que s’aprovi definitivament sigui “adequat”. El diputat del PSOE ha argumentat que la llei respon a una “reivindicació de molts anys” dels cossos de bombers.

L’esmena de JxCat mantenia el text tal com l’ha presentat Unides Podem afegint-hi una disposició addicional que deia que les autonomies amb legislació pròpia quedarien exemptes de l’aplicació de la llei. Mayoral ha considerat que l’esmena era un “exercici de filibusterisme parlamentari” perquè simplement “cola” una disposició perquè no s’apliqui a Catalunya i amb l’objectiu de generar un debat parlamentari “de cara a les eleccions”.

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha mostrat “ple suport” a Nogueras i ha criticat que la norma pretén “recentralitzar i estatalitzar” el cos de bombers català. L’esmena de JxCat s’ha tombat amb 313 vots en contra, 35 a favor i una abstenció.

“Mitjançant aquesta norma es pretén fomentar i facilitar la posada a disposició del ciutadà d’uns serveis de bombers més homogenis en el seu funcionament, amb una millor coordinació, que garanteixin la qualitat d’aquest servei públic essencial”, diu el text, que regula la figura dels serveis de prevenció i extinció d’incendis, els considera agents de l’autoritat, crea una Direcció General de Bombers depenent del Ministeri de l’Interior per coordinar els bombers de tot el territori estatal i deixa en mans de l’Estat dirigir l’emplaçament dels parcs, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona