Política

Junts s’apropa molt a ERC i el PSC no en fa prou amb Illa

L’independentisme creix des de l’últim CEO fins a un 51,2% dels vots i amplia la majoria, tot i que el no guanya el sí

El candidat socialista és el més conegut però Sabater, de la CUP, és la més valorada

Els resultats i les tendències principals de vot es mantenen en l’enquesta electoral que el Centre d’Estudis d’Opinió ha realitzat aquest gener i auguren una victòria disputada entre ERC i Junts, i també una nova empenta del PSC amb l’aposta per la renovació sorpresa del candidat. ERC es manté com a força guanyadora per primer cop en unes eleccions catalanes des de la dictadura, però podria perdre una mica més de terreny respecte al baròmetre de desembre tenint en compte que Junts aferma la seva tendència a posar-se-li a roda –els de Borràs augmenten en dos escons la seva forquilla i, en el millor dels casos per a ells, ja se situarien només a un d’empatar amb els republicans. Aquesta tendència apunta a una pugna frec a frec, com ja va acabar passant el 2017, quan els de Puigdemont només van guanyar els de Junqueras per dos escons.

L’enquesta realitzada entre el 13 i el 21 de gener a 1.100 persones ja inclou l’efecte Illa com a candidat sorpresa del PSC en substitució de Miquel Iceta. El baròmetre confirma el pas endavant dels socialistes, que creixen més que ningú en una forquilla d’entre un i quatre escons, un resultat que situaria el partit en una bona posició, que podria ser clau en la governabilitat, però encara massa lluny de la victòria i la presidència amb què somnia. El terreny que guanya el PSC el retrocedeix Ciutadans, que novament perdria entre dos i tres diputats respecte al desembre, però també debilita la força limitada d’En Comú Podem, que podria perdre algun escó respecte dels vuit que té al Parlament.

El PDeCAT queda fora

El tercer perjudicat és el PDeCAT, que en l’estimació d’escons que li atribueix el CEO quedaria sense entrar al Parlament en perdre l’escó que li assignava anteriorment el baròmetre, un estudi d’opinió al qual la formació acusa de fer-los invisibles: la seva candidata, Àngels Chacón, es mostrava convençuda ahir que tindran grup parlamentari i que seran clau per a la formació del nou govern.

El PP d’Alejandro Fernández afermaria posicions amb nou diputats després de l’ensulsiada del 2017, mentre que la CUP en podria perdre un tot i refermar la seva recuperació respecte a les polaritzades eleccions de fa tres anys. Els anticapitalistes tenen en l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater la cap de llista més ben valorada pels enquestats, al davant de Laura Borràs, Pere Aragonès i Salvador Illa. El candidat del PSC i exministre de Sanitat és el presidenciable més conegut –fins a un 91% saben qui és– per sobre del vicepresident català, Pere Aragonès (80,9%), i de la candidata de Junts, Laura Borràs (77,3%).

L’enquesta indica la paradoxa d’un independentisme que avança en conjunt fins a assolir un 51,2% dels vots –cal recordar que l’ANC demana fer efectiva la independència si se supera el 50% –; però, en canvi, la independència no té el suport de la majoria (44,5%), tot i que també redueix distància amb els partidaris del no (47,7%) respecte a onades anteriors. L’independentisme també avança en majoria parlamentària. Dels 70 diputats actuals podria arribar a situar-se entre 74 i 77 per l’augment d’escons que el baròmetre pronostica a ERC i, sobretot, a la CUP respecte a fa tres anys.

No tanta abstenció però molta indecisió en la tria

Un 63,7% dels enquestats diuen que aniran a votar, quatre punts menys que al desembre (68,1%). Tot i l’increment en un punt dels que ja han decidit que no votaran (8,4%), la pronosticada alta abstenció queda lluny, segons aquests resultats. La pregunta sobre en quin moment la persona consultada decideix si vota o no confirma la indecisió existent. Si al desembre hi havia un 72,8% que ho tenien decidit abans de començar la campanya, ara només són un 68,9%. Però un 33,7% estan indecisos en la tria del vot, un percentatge molt alt que podria marcar diferències. Un 7,3% dubten entre Junts i ERC; un 4,3%, entre ERC i el PSC, i un altre 4,3%, entre ERC i la CUP, i un 4%, entre ERC i els comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona