Política

El judici polític contra Trump comença la setmana vinent

Els demòcrates enviaran dilluns al Senat l’acusació d’incitació a la insurrecció de l’expresident dels EUA

Els republicans havien proposat que el segon ‘impeachment’ arrenqués a mitjan febrer

Donald Trump no s’escaparà del judici polític al Senat, un procés que està previst que comenci la setmana vinent. La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, va anunciar ahir que dilluns enviarà a la cambra alta l’acusació per incitació a la insurrecció contra l’expresident, i donarà el tret de sortida oficial del judici polític que podria convertir-lo en el primer mandatari nord-americà a ser condemnat pel Congrés.

“Hi haurà un judici i, quan el judici acabi, els senadors hauran de decidir si Donald John Trump va incitar a la insurrecció contra els Estats Units”, va dir Chuck Schumer, líder d’uns demòcrates que acaben de recuperar la majoria al Senat. Segons la Constitució, el judici hauria de començar immediatament després de rebre els documents d’impeachment, fet que convertirà la cambra alta dels EUA en un tribunal per segona vegada en un any.

Els demòcrates de la Cambra de Representants, que actuaran com a fiscals de la causa, ho tenen tot enllestit. “Estem a punt per començar”, va dir Pelosi en un comunicat. No obstant això, no és segur que el procés s’iniciï tan de pressa, i encara hi ha marge de maniobra per modificar les dates i que es posposi alguns dies.

Els republicans, liderats pel senador Mitch McConnell, havien demanat que el judici no comencés fins a mitjan febrer per donar temps a l’equip defensor de Trump per preparar-se. “Necessitem un procés complet i just en què l’expresident pugui organitzar la seva defensa i el Senat pugui considerar adequadament les preguntes factuals, legals i constitucionals que hi ha en joc”, va dir el conservador.

Pelosi no va comprar l’argument i va respondre que “l’expresident haurà tingut el mateix temps per preparar-se per al judici” que els representants de la cambra baixa. El Congrés entra en una negociació contra rellotge per ajustar el calendari del judici contra un Donald Trump que divendres a la matinada, finalment, va aconseguir trobar un advocat que lideri el seu equip de defensa, després de rebre moltes negatives.

Ajornar uns quants dies l’inici del procés tampoc està tan mal vist pels senadors demòcrates: molts temen que començar el judici d’impeachment serà un entrebanc per a la prioritat actual, que és permetre que Biden tingui un gabinet operatiu i aprovar les primeres lleis.

El procés contra Trump, a banda de ser un judici a l’expresident, és una prova de foc per saber el nou destí dels republicans: votar o no a favor de condemnar-lo definirà qui està en favor de mantenir el trumpisme en el partit i qui vol inhabilitar-lo per sempre.

LA FRASE

Els senadors hauran de decidir si Donald John Trump va incitar a la insurrecció contra els Estats Units
Chuck Schumer
líder de la majoria demÒcrata al senat

Fauci se sent “alliberat”

No ho diu explícitament, però l’epidemiòleg Anthony Fauci és una de les persones més felices pel canvi d’administració. Les seves recomanacions tornen a ser rellevants al govern, i fins i tot va confessar sentir-se “alliberat” pel fet que, per fi, la ciència tornava a tenir cabuda en la presa de decisions. Fauci va expressar que algunes declaracions de l’expresident Trump, basades en teories sense fonament, el feien sentir “incòmode”, i va culpar la falta de tacte de l’anterior administració de la situació de desconfiança i politització de la ciència que, en part, van provocar que la pandèmia estigui descontrolada als EUA.

El president Biden continua amb una agenda plena: ahir va presentar mesures econòmiques per pal·liar els efectes del coronavirus i lluitar contra la pobresa, i va tenir els primers contactes oficials amb líders mundials, començant pel primer ministre canadenc, Justin Trudeau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona