Política

Un centenar de juristes clamen per la solució legal i política de l’amnistia

August Gil Matamala, Pep Cruanyes i advocats dels presos polítics, entre els qui fan costat a la demanda

La iniciativa reforça l’estratègia d’Òmnium

La campanya per aconseguir que es concedeixi l’amnistia als líders polítics i dels moviments socials que van ser condemnats a més d’un segle de presó per haver organitzat el referèndum de l’1 d’Octubre ha arribat al món del dret. Desenes de professionals del dret i les lleis s’han unit en la campanya de juristes per l’amnistia que ahir es va fer pública. Es tracta d’una iniciativa impulsada per Òmnium Cultural, que està portant la campanya per l’amnistia tant als balcons, a les places i als professionals d’índole diversa com és possible. L’objectiu és una llei que s’apliqui a totes les persones represaliades pel procés.

La contribució que fan els juristes a la iniciativa és la d’aportar el seu coneixement tècnic per deixar clar que, amb un punt de vista legal, l’amnistia dels presos és possible i encaixa perfectament amb la Constitució espanyola.

Per posar de manifest el seu compromís amb la iniciativa, un grup de juristes es van trobar davant de la porta principal del col·legi d’advocats de Barcelona, on van desplegar pancartes amb el lema Amnistia, fem-nos lliures. En aquesta trobada també es va filmar un vídeo divulgatiu en què diversos dels professionals que fan costat a la campanya proclamen en forma d’eslògans les següents idees força: “Ens cal una solució col·lectiva”, “només és qüestió de voluntat política”, “conflicte polític, solució política”.

Un dels advocats que fa costat a la iniciativa és August Gil Matamala, veterà lluitador per la defensa dels drets humans de les persones. La Comissió de la Dignitat, amb Josep Cruanyes i Pilar Rebaque, també ha secundat la iniciativa, així com ho han fet altres advocats de prestigi com Laia Serra, Magda Oranich i Iñaki Rivera, director de l’Observatori Penal.

També han fet costat a la campanya alguns dels advocats que van defensar els acusats en el judici al Tribunal Suprem. Andreu Van den Eyde, Jordi Pina, Olga Arderiu i Alex Solà en són alguns, i així fins a aplegar un centenar de professionals del dret.

Com a conseqüència d’aquesta iniciativa, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, es va adreçar al PSOE per tal que impulsi en el Congrés l’aprovació de la llei d’amnistia. A criteri de Mauri, “el suport del món jurídic demostra que l’amnistia només depèn de la voluntat política de Pedro Sánchez”.

La campanya per l’amnistia d’Òmnium va començar a la plaça Catalunya de Barcelona i continuarà arreu del país, on hi ha un centenar de punts fixos on es pot signar a favor de la llei.

LA FRASE

El suport del món jurídic demostra que l’amnistia només depèn de la voluntat política de Sánchez
Marcel Mauri
Vicepresident òmnium

LA XIFRA

100
punts
de recollida de signatures a favor de la llei d’amnistia hi ha a tot el país distribuïts per Òmnium.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona