Política

Pressió als ajuntaments per formar les meses del 14-F

Les administracions locals disposen de 24 hores per fer el sorteig dels presidents i els vocals de cada col·legi

Barcelona demana més temps

El govern activa el vot per correu fins al 4 de febrer

Encarrilats de nou en el tren del 14-F per decisió judicial, ahir mateix es va tornar a activar el calendari electoral que ja estava previst en un principi per a uns comicis que deixaran empremta en els llibres d’història per la falta d’un president amb competències, una convocatòria posterior excepcional i la suspensió per pandèmia.

L’activació del calendari, si demà dijous els magistrats no decreten més canvis, anirà acompanyada de modificacions i algun endarreriment, però és imprescindible per poder fer efectiva la data del 14-F. És per això que el TSJC va decidir no suspendre encara els tràmits.

D’acord amb aquesta nova situació, ahir mateix la Junta Electoral Central (JEC) va rebre la comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que es mantenen cautelarment les eleccions del 14 de febrer, i en conseqüència va traslladar a les parts i a les juntes electorals de zona la decisió per seguir amb el procediment des del moment en què va quedar interromput pel decret del govern de la Generalitat. Segons fonts d’aquest organisme, ho fa malgrat que encara no existeix una decisió definitiva del TSJC, però entenent que l’adopció de la mesura cautelar de mantenir els comicis obliga a actuar en aquesta direcció. La JEC ja va avançar ahir al matí que deixava qualsevol decisió sobre la data dels comicis en mans dels tribunals.

D’altra banda, els ajuntaments van iniciar ahir una convocatòria d’urgència per sortejar en 24 hores els presidents i els vocals de les meses de votació, un procediment que ja s’hauria d’haver fet, però que va quedar paralitzat per la decisió del govern d’ajornar les eleccions.

Ahir l’Ajuntament de Barcelona, per exemple, va demanar a la Junta Electoral que li autoritzi celebrar el ple extraordinari per sortejar les meses electorals dissabte que ve, 23 de gener, cosa que significaria fer-ho fora del termini previst, que expira avui a la mitjanit. Fonts del consistori que dirigeix Ada Colau van justificar la seva petició a la Junta Electoral Provincial perquè l’elevi, si així ho considera oportú, a la Junta Electoral Central, a fi que aquest ens respongui al més aviat possible, perquè, en cas de resposta negativa, es pugui celebrar el sorteig a temps. Fonts municipals sostenen que, a causa de la seva dimensió, la capital catalana no pot respondre amb tan poc marge de temps: “No és com un ajuntament petit”, assenyalaven. En aquest sentit, reivindiquen que els dies en què han estat suspeses les eleccions –entre divendres i dimarts– “no compten” i no poden restar temps per complir amb els tràmits. “Estem coberts jurídicament”, asseguraven.

D’altra banda, tal com va anunciar ahir el conseller d’Acció Exterior i Processos Electorals, les sol·licituds de vot per correu que s’havien fet fins ara continuen sent vàlides i encara hi ha de termini fins al dia 4 de febrer.

Paral·lelament, el govern, a més d’activar el calendari, també anunciava ahir que presentarà al·legacions contra la decisió del TSJC de suspendre les eleccions de moment de manera cautelar. Ara caldrà esperar fins demà –quan, a les deu del matí, acaba el termini per presentar els recursos– perquè el TSJC es torni a pronunciar, aquest cop escoltades les parts, sobre si manté les mesures cautelars, és a dir, la suspensió del decret que deixava sense efecte el 14-F, o bé les retira, amb la qual cosa les eleccions serien finalment el 30 de maig i no pas el 14 de febrer.

LA DATA

20.01.21
Avui expira el termini
perquè els ajuntaments nomenin els membres de les meses electorals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona