Política

Torrent, sobre el TSJC i l’ajornament del 14-F: “Estic tranquil perquè està ben travat jurídicament i té consens polític”

El president del Parlament ”espera que si Junqueras és indultat abans del 30-M pugui ser el candidat d’ERC

“A Catalunya hi ha dues grans majories que hem de cohesionar: els independentistes i els favorables a l’amnistia i el referèndum”, assegura”

El president del Parlament, Roger Torrent, s’ha mostrat “tranquil i segur” davant la decisió que el TSJC ha de prendre aquest dimarts sobre l’ajornament de les eleccions. En una entrevista al programa Cafè d’idees de RTVE a Catalunya i Ràdio 4 , Torrent ha defensat que les eleccions s’han posposat per una “causa de força major” i ha destacat que la decisió està “ben travada jurídicament” i té consens polític. En cas que un tribunal decideixi deixar sense efecte el nou decret del Govern, ha apuntat que haurà d’explicar els motius. D’altra banda, Torrent ha considerat “lògic, raonable i saludable” que davant un “nou escenari” ERC i JxCat seguin per veure com transiten fins al final de la legislatura.

El TSJC s’ha de pronunciar en les pròximes hores sobre les cautelaríssimes demandes per un particular que ha recorregut l’ajornament electoral a aquest tribunal. Així doncs, aquest dimarts se sabrà si l’alt tribunal suspèn l’ajornament o el manté mentre decideix sobre el fons de la qüestió.

Torrent (ERC), també ha defensat que si el govern espanyol indulta els presos polítics abans de les eleccions del 30 de maig, el president d’ERC, Oriol Junqueras, pugui presentar-se com a candidat. “Tant de bo ho pogués ser. Seria el normal. Des del punt de vista democràtic és que Oriol Junqueras pogués ser el candidat d’ERC”.

“El que diem és que intentem fer una lectura el més expansiva possible dels drets electorals de les diferents candidatures. Si hi ha hagut un ajornament electoral, totes aquelles candidatures que ja han fet tots els passos administratius per poder-se presentar, no cal que els tornin a fer, però en canvi, obrim el procés perquè totes aquelles que totes aquelles que no ho han fet, ho puguin fer”.

Torrent també ha apostat per fer “el govern més ampli possible però d’independentistes i d’esquerres” i que, per tant, “ens haurem d’entendre amb JxCat”. Preguntat sobre qui seria el partit amb qui preferiria governa, si JxCat i En Comú Podem, Torrent ha respost: “Si aïllem les sigles, a Catalunya hi ha dues grans majories que hem de cohesionar: els independentistes i els favorables a l’amnistia i el referèndum”.

En aquest sentit també ha reiterat que “no hi haurà mai un acord polític amb el PSC” perquè “estem parlant d’un govern espanyol que alimenta la persecució a l’independentisme”.

Millorar la coordinació JxCat i ERC

Torrent ha coincidit amb el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que davant l’allargament de la interinitat del govern en funcions cal reforçar els mecanismes de coordinació. El president del Parlament no ha volgut entrar en concrecions al·legant que això correspon a l’executiu català. Però sí que ha defensat que davant del “nou escenari” que suposa allargar el govern en funcions, les dues parts de l’executiu s’han de seure “per veure com transiten fins al final de la legislatura”. Es tracta, segons Torrent, d’una qüestió “exigible” en un govern de coalició.

Per a Torrent, és lògic que a un govern de coalició es vagin revisant tant el programa en comú com els mecanismes de coordinació davant les situacions canviants i ha augurat que caldran “constants reunions” entre els socis del Govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona