Política

Villarejo revela que el CNI va ser avisat del 17-A a la Rambla

L’expolicia apunta a Sanz Roldán identificant “una font” que va alertar de l’atemptat i que va ser obviada tot i haver treballat per a l’espia espanyol

Corinna culpa Joan Carles de l’amenaça de mort

El duel a OK Clavegueram que mantenen el policia patriòtic José Manuel Villarejo (69 anys) i el factòtum de l’espionatge espanyol Félix Sanz Roldán (76) va viure ahir el primer intercanvi de cops en l’arena pública al jutjat penal número 8 de Madrid. El judici era per calúmnies i denúncia falsa al comissari per haver dit a La Sexta el 2015 que Sanz Roldán havia amenaçat de mort Corinna Larsen en l’afany d’apartar-la de Joan Carles I, però Villarejo, en presó preventiva a Estremera des del 2017, va llançar una revelació contra el seu enemic –anomenat per ell “el generalísmo”– que ara agita la causa pels atemptats gihadistes del 17 d’agost a la Rambla de Barcelona. “D’una de les fonts, de la qual no puc donar detalls pel fet de ser un tema secret, però una de les fonts molt important, que ens va avisar del possible risc de l’atemptat que succeiria, com va succeir lamentablement després a la Rambla, el CNI va dir que no era fiable perquè havia treballat per a ells abans però que en realitat era espia marroquí”, va dir l’excomissari Villarejo.

Sanz Roldán, director del CNI del 2009 al 2019 –durant els mandats de Zapatero, Rajoy i Sánchez–, va haver de sentir com el policia patriòtic, empresonat a Estremera i a qui ell demanda per afers d’honor relacionats amb el rei emèrit, revelava detalls previs a l’agost del 2017. Després de presentar-se com un agent de pel·lícula que feia treballs per al CNI al món –“quan jo anava amb una carpeta perquè no se’m veiés no era per una qüestió estètica, a l’Afganistan era tractant de cavalls, a Somàlia he estat traficant d’armes, quan detenim Oubiña era un comerciant en un vaixell”–, Villarejo va relatar com ell i l’aleshores director del Centre d’Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco), José Luis Olivera, van ser alertats del risc d’atemptat a la Rambla –i que el CNI ignoraria– per “una font” a qui ell va voler infiltrar sense èxit el 2015.

Notes d’imams a l’arxiu

Amb l’enigma sobre el confident i imam de Ripoll, EsSatty, com a clau de volta del 17-A, l’excomissari i artífex de la brigada patriòtica va relatar que, entre les múltiples missions, després d’un viatge a Melilla va fer “notes internes sobre el risc que suposava que alguns imams a Catalunya en realitat eren agents del servei secret marroquí”. “I aquelles notes informatives figuren als meus arxius personals, imagino que les deuen haver eliminat com tantes altres coses que molesten. Però ja el 2015 va quedar perfectament palès el risc i la possibilitat que aquesta font la poguéssim infiltrar en aquells cercles, cosa que al final no es va poder fer”, va narrar. En tot el relat, que incloïa el CNI i Interior –“algunes notes acabaven judicialitzades i altres no, les còpies arribaven a Eugenio Pino, a Ignacio Cosidó i al secretari d’estat, Francisco Martínez”–, no va citar mai els Mossos.

En l’estricte cas que es dirimia al jutjat de Madrid i pel qual Villarejo afronta dos anys de presó, el cop d’efecte va ser veure per primera vegada Corinna Larsen declarant –des de Londres i en anglès– com a testimoni a favor del comissari i culpant Joan Carles I de les amenaces de mort que hauria rebut el 2012 a través de Sanz Roldán quan era el cap del CNI. “Jo estava aterrida”, va confessar Corinna tot aportant detalls macabres, com que li deixessin al seu apartament un llibre sobre la mort de Diana de Gal·les i que una trucada anònima li recordés que “hi ha molts túnels entre Mònaco i Niça”. Tenia la sensació de ser ciutadana amenaçada pel cap d’estat i el cap dels serveis secrets?, li va preguntar l’advocat de Villarejo, Antonio José García Cabrera. “Sí”, va respondre l’empresària i examant del rei.

L’excap del CNI ho va negar tot, fins i tot que viatgés a Londres a silenciar Corinna. “Jo no he amenaçat mai una dona i un nen. El CNI només pot actuar al país on existeix, no tinc capacitat de fer res fora d’Espanya, cauria en greu responsabilitat, tret de missions a l’exterior aprovades per l’Estat”, es va defensar Sanz Roldán. Com a prova de l’escabrós duel, Villarejo va etzibar a Sanz Roldán i al jutge: “Fins i tot quan mantinc relacions íntimes amb la meva dona em graven.”

LES FRASES

El CNI va dir que la font no era fiable, que havia treballat per a ells però que era espia marroquí
José Manuel Villarejo
excomissari de policia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona