Política

Torra veu intenció política en el seu nou processament

Denuncia la voluntat de la justícia de “marcar l’agenda”

La defensa tem que el judici interfereixi en el post-14-F

El president inhabilitat Quim Torra va criticar ahir amb duresa el “nou pas repressiu contra la llibertat d’expressió i els drets civils més elementals” que suposa el seu processament, dictat dilluns per la jutgessa María Antonia Coscollola Feixa, del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, arran de la segona pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics i exiliats que, abans de les eleccions espanyoles del 10-N del 2019, es va negar a retirar del Palau de la Generalitat tot i que li ho exigia el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Que ara, a 40 dies del 14-F, se’l processi demostra, per l’expresident, la “voluntat de marcar l’agenda política i el calendari” per part del poder judicial, a qui acusa d’haver-se “acostumat a intervenir en els afers propis de la política i la participació lliure en els debats públics”. Segons Torra, a més, queda “força evidenciada la sintonia entre la fiscalia i l’extrema dreta”, que ara continua exercint d’acusació popular a través de l’associació Impulso Ciudadano, la que ja va fer la denúncia perquè es retirés la pancarta. Això sí, en la interlocutòria la jutgessa s’ha negat a incoar altres diligències que l’entitat demanava sobre el cas, com el testimoni de diversos mossos o un requeriment d’informació al cap de gabinet de comunicació del govern, en entendre que “no són necessàries en aquesta fase de la investigació” i que n’hi ha prou amb les ja practicades per dictar el processament.

En tot cas, després que el citat document apunti indicis de “contumaç rebel·lia”, Torra no s’ha estat de refermar-s’hi: “Si això vol dir tornar-hi un cop i un altre plantant-se davant l’Estat espanyol en defensa dels drets fonamentals dels catalans, l’acusació és correcta”, ha etzibat. L’expresident també lamentava ahir que va rebre la notificació a la nit, “després de la filtració pertinent a alguns mitjans de comunicació”, ja que a la tarda el seu contingut ja l’avançava l’agència Efe.

Fonts de la defensa confirmaven ahir que en els propers dies presentaran escrit per demanar l’arxivament de la causa, l’últim recurs per evitar un judici que tampoc és clar quan es pot celebrar. El col·lapse que acumulen els jutjats penals de Barcelona, en part per la Covid –sense anar gaire lluny, n’és un exemple el judici als síndics electorals, amb dos ajornaments ja– fa pensar que pot trigar encara molts mesos a fixar-se, i més tenint en compte que no seria una causa prioritària, en no ser un delicte greu ni haver-hi presó provisional. Ara bé, la defensa no descarta que, en aquest afany d’intervencionisme polític, la justícia el programi poc després dels comicis per “escalfar” possibles pactes postelectorals.

Aquest és el segon procés judicial contra Torra per desobediència, ara davant la instrucció del TSJC de retirar la pancarta de manera permanent i no sols en un període electoral. Segons la denúncia, de fet, no es va retirar fins al gener del 2020 per acció dels Mossos. En el primer cas, pel qual el president va ser condemnat a 18 mesos d’inhabilitació, l’ordre venia de la Junta Electoral Central, i en principi només era vàlida per al període electoral previ als comicis de l’abril del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona