Política

La coalició es vanta de complir el 23% dels compromisos

Té en marxa el 90% de tot i va un semestre avançat tot i la pandèmia

Prorroga el salari mínim del 2020

Es va envoltar d’experts i catedràtics de prestigi com ara el filòsof basc i excandidat de Geroa Bai al Senat Daniel Innerarity o bé el català Carles Ramió, catedràtic de ciències polítiques i de l’administració de la Universitat Pompeu Fabra, però a l’hora de la veritat va ser La Moncloa l’encarregada de puntuar el grau de compliment de La Moncloa amb el que va anunciar La Moncloa. En aquest exercici a mig camí entre l’endogàmia i una rendició de comptes amb zel universitari, la coalició del PSOE i Podem es va vantar ahir de complir ja en el seu primer any de legislatura el 23,4% dels 1.238 compromisos de la investidura i alhora de tenir en marxa el 90,9% del programa de govern. “La pandèmia no ha frenat el compliment sinó que l’ha accelerat, i anem un semestre avançats en el compliment”, va afirmar amb cofoisme el president espanyol amb el seu informe Cumpliendo a la mà.

Partint del 23,4% actual, Sánchez espera que haurà arribat al 32,6% dels compromisos abans de finals de juny del 2021, “un terç del total en el terç del mandat”.

Entre els compromisos complerts, el president espanyol hi inclou el salari mínim interprofessional (SMI), que no s’apujarà el 2021 –com reclamava el sector de Podem amb la ministra de Treball Yolanda Díaz d’ariet– sinó que es prorrogarà la quantia de 950 euros vigents aquest 2020. “Des del 2018 el SMI ha augmentat en dos anys un 29% [de 735 euros a 950]; cap país ha fet una pujada tan intensa en dos anys i en un escenari, a més, d’inflació zero. L’esforç hi és. I reafirmo el meu compromís amb la pujada del SMI”, va al·legar Sánchez davant del soci de coalició. Si bé ara és el 42% del salari mitjà, el pla és elevar-lo al 60%.

Per àmbits, on hi ha més compromisos adquirits és en la cohesió social (520) i se n’han complert el 21,5% i el 68,1% estan en procés. Pel que fa a la cohesió territorial (277), se n’han complert 23,8% i el 65,3% estan en procés. L’àmbit amb el percentatge de compliment més alt és la igualtat de gènere, amb un 30,8% dels compromisos assolits dels 104.

“Llarga i fructífera”

Si Unides Podem temia que amb els pressupostos estatals del 2021 a la mà Sánchez estigués temptat de tallar els ponts o reduir l’influx de Pablo Iglesias amb un canvi de govern, ahir el president espanyol va dibuixar un horitzó d’estabilitat: “Sobre les especulacions de si el PSOE després dels pressupostos no voldrà continuar en un govern de coalició... Aquest govern de coalició té davant seu una legislatura llarga i fructífera, i dic govern de coalició amb totes les lletres.” “Que la dreta no inventi conspiracions fantasmals i llunàtiques amb un panorama apocalíptic per culpa d’un govern socialcomunista, bolivarià i judeomaçònic”, va ironitzar sobre el traç gruixut dels atacs del PP, Vox i Cs. I pel que fa a l’opció d’arribar a acords d’estat amb el PP de Pablo Casado per renovar el poder judicial i el Tribunal Constitucional, va ser clar: “Dos no ballen si un no vol.”

LA FRASE

Que la dreta no inventi conspiracions fantasmals i llunàtiques
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona