Política

Batalla judicial a la UE per una iniciativa contra l’Estat

L’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República recorren als tribunals europeus per engegar la iniciativa ciutadana europea (ICE) per qüestionar el tracte espanyol a l’independentisme

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va celebrar ahir a Luxemburg una vista pel recurs de les entitats contra la denegació de la iniciativa per part de la Comissió Europea. Després d’interrogar les parts, entre aquestes el mateix Estat espanyol, durant gairebé tres hores els tres jutges del tribunal de primera instància de la UE decidiran en els pròxims mesos si tomben o no la desestimació de Brussel·les. Una resolució contra la qual es podrà recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En espera d’una resposta, l’advocat de l’ANC i el CpR, Gonzalo Boye, valora positivament l’interès dels magistrats europeus en el cas. El lletrat no descarta que les entitats reformulin la ICE si perden el cas al TGUE, però de moment es mantenen a l’expectativa. “La Comissió Europea té voluntat nul·la per tramitar aquesta ICE”, va criticar Boye a la sortida dels jutjats.

A més de retreure a l’executiu europeu que no hagués motivat prou el rebuig de l’ICE, l’ANC i el CpR acusen Brussel·les “amagar-se darrere un defecte formal” per bloquejar el debat públic sobre la situació a l’Estat espanyol que representaria una campanya de suport a la iniciativa independentista. “El problema real és que no volen entrar en el fons, que és el maltractament a les minories i el risc de problemes sistèmics a Espanya”, va reblar Boye davant del tribunal.

Per la seva banda, la Comissió Europea va defensar ahir la seva motivació del rebuig de la ICE, que insisteixen que és per un defecte formal. En concret, la va rebutjar perquè aquesta no “convidava” explícitament a la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic”.

“La justificació és breu, però suficient”, ha rebatut l’advocada de la CE, Maria-Isabel Martinez del Peral, que no veu necessari aportar una “gran explicació”. També va treure ferro al cas. “No és tan dramàtic que es denegui la petició perquè es pot reformular”, va reblar Martinez del Peral. La defensa de l’ANC i el CpR argumenta que, precisament, han portat el cas als tribunals perquè sense saber els motius exactes no poden esmenar els errors. Segons Boye, si Brussel·les hagués “fonamentat” bé la denegació, haurien fet “quatre canvis” al text i l’haurien tornat a presentar. “El problema no és com s’ha demanat, sinó el que s’ha demanat”, va anticipar Boye.

LA FRASE

El problema no és com s’ha demanat, sinó què s’ha demanat
Gonzalo Boye
advocat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona