Política

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra

En funció del resultat del 14-F decidirà si dimiteix

Tres membres més de la institució concorren a les primàries de JxCat

Joan Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra de Comerç de Barcelona i de president del Consell General de Cambres de Catalunya si surt elegit a les primàries de Junts per Catalunya, que tindran lloc els pròxims dies 12 i 13 per elegir un dels vuit següents llocs de la llista per Barcelona darrere de Laura Borràs i, possiblement, de Carles Puigdemont. La vicepresidenta de la institució, Mònica Roca, i el número 2 del Consell de Cambres, Jaume Fàbrega, n’assumiran les tasques. Canadell, però, no té previst dimitir almenys fins a conèixer el resultat electoral del 14-F. Dependrà de si surt elegit diputat, de si JxCat és el primer grup al Parlament, de si es queda a l’oposició o de si accedeix al pròxim govern: “Quanta més responsabilitat política, menys possibilitats de continuar a la Cambra”, va explicar ahir. Canadell ha fet una consulta a la Generalitat, com a òrgan tutelant, perquè dirimeixi si hi ha cap incompatibilitat en el fet de figurar en una llista electoral o ser diputat i alhora president de la Cambra, tot i que els serveis jurídics de la institució no hi veuen inconvenient i existeix el precedent de l’expresident de la Cambra de Lleida, Joan Horaci Simó, que va ser alhora parlamentari per CiU. En cas que n’hi hagués, dimitiria com a president abans del 14-F.

La delegació de funcions –Canadell continuarà treballant internament a la Cambra fins a les eleccions– cerca “protegir la institució” i “que en cap cas es pugui dir” que està “aprofitant la Cambra per fer campanya política”. El president considera que el fet de presentar-se a les primàries de JxCat no identifica la Cambra amb el partit, perquè ho fa com a simpatitzant i perquè en el passat ha militat a ERC i a Reagrupament.

La vicepresidenta tercera de la institució, Roser Xalabarder; la presidenta de la Cambra del Maresme i membre del plenari, Mònica Masramon, i Carles Valls, alcalde de Balenyà i també membre del plenari, s’han presentat igualment a les primàries a títol individual. Valls va ajudar Puigdemont a canviar el registre de partits per arrabassar la sigla al PDeCAT.

El mandat de Canadell expirava el juny de 2021, quan ja es preveia que Roca n’agafés les regnes. En el cas del Consell de Cambres, el setembre de 2023. Un dels principals motius que empeny Canadell a fer el salt a la política és la llei de cambres, que ja no hi ha temps d’aprovar en aquesta legislatura.

Borràs visita Puigdemont a Waterloo

Natàlia Segura

La candidata de JxCat, Laura Borràs, va viatjar ahir a la tarda fins a Waterloo per reunir-se amb el president Carles Puigdemont el mateix dia que s’aprovava el pressupost espanyol, uns comptes que l’encara diputada al Congrés veu “insatisfactoris per Catalunya”. “Els valents i els patriotes han aprovat el pressupost a l’Estat espanyol, jo m’he reunit amb un valent i un patriota”, va dir ahir després de la trobada amb el líder del partit, amb qui va parlar sobre com “afrontar el repte” de la segona volta de les primàries i les pròximes eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona