Política

Ayuso avisa Montero que si tira endavant l’harmonització fiscal la recorrerà al TC

La presidenta de Madrid insisteix que la proposta del govern espanyol i ERC es “un menyspreu flagrant als madrilenys”

Acusa la ministra d’Hisenda de voler atacar “tota la Nació espanyola”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha enviat aquest dimecres una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, on anuncia que si manté la seva intenció d’impulsar una harmonització fiscal presentarà un requeriment d’incompetència i en última instància un conflicte de competència al Tribunal Constitucional (TC). Al seu entendre, la proposta d’harmonització fiscal és “injusta, il·legal, inconstitucional i perjudica no només als madrilenys, sinó al conjunt de la Nació espanyola”. “No podem admetre que els impostos que paguin els madrilenys es decideixin en un altre lloc que no sigui l’Assemblea de Madrid”, escriu, perquè suposaria “un atac directe a la Constitució espanyola”.

La presidenta de Madrid obre la seva carta transmetent a la ministra el seu “profund malestar” per l’acord assolit entre el govern espanyol i ERC per crear una comissió bilateral per “envair deslleialment l’autonomia fiscal de la Comunitat de Madrid imposant augments d’impostos sense el nostre consentiment”.

Segons Ayuso, la proposta suposa un “menyspreu flagrant als madrilenys que no té precedents ni cabuda a l’ordre constitucional”. “Vull advertir-la des d’aquest moment que si avancen per aquesta via presentaríem un requeriment d’incompetència i en última instància plantejaríem un conflicte de competència davant el Tribunal Constitucional”, apunta.

En aquest sentit, assegura que l’harmonització fiscal “va en contra del que disposa el marc jurídic vigent” de finançament de les Comunitats Autònomes que “determina la cessió” als governs autonòmics de les facultats normatives en impostos sobre el Patrimoni i sobre Successions i Donacions, així com la cessió de tributs a la Comunitat de Madrid.

“El que vostès han declarat públicament constituiria una inacceptable i inconstitucional abolició de la capacitat normativa de la Comunitat de Madrid per desenvolupar la política fiscal que considera més convenient i beneficiosa per als interessos dels madrilenys”, sosté.

Ayuso també nega l’existència d’un “dumping fiscal”. “No pot existir ’dumping fiscal’ ni ’competència deslleial’ quan les regles del joc són idèntiques per a tots”, diu, perquè “les Comunitats Autònomes de règim comí posseeixen la mateixa capacitat normativa per regular els impostos cedits” i “els poden augmentar o rebaixar en funció dels seus legítims interessos i necessitats mitjançant l’ús de les seves competències”.

“Per tot això, li exigeixo respecte a la Constitució, a les lleis vigents i a l’autonomia financera de la Comunitat Autònoma de Madrid”, i “en última instància, als ciutadans de Madrid”. “De no ser així, ens hi oposarem per totes les vies polítiques i jurídiques al nostre abast”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona