Política

Ximo Puig vol Catalunya d’aliada contra el Madrid “xuclador” de recursos

El president valencià denuncia la “deriva centralista” el mateix dia que es reuneix amb Aragonès

Tots dos es conjuren per gestionar els fons europeus

El president valencià, Ximo Puig, crida el govern català a fer una aliança conjunta per “reinventar Espanya” amb una reforma profunda per aturar la “deriva centralista” del Madrid capital d’estat que, adverteix, “atempta contra la igualtat dels territoris”. Al Cercle d’Economia, Puig va demanar als polítics d’arreu “audàcia i coratge” per abordar el conflicte territorial perquè s’ha arribat a un carreró sense sortida: “Així no podem continuar. Així no anem bé.” El president valencià, que abordaria a la tarda amb Aragonès l’interès mutu en iniciatives com ara l’harmonització fiscal, va ser contundent i clar en la seva diagnosi sobre la concentració de poder polític i econòmic de l’Estat a Madrid. Puig qualifica Madrid de “xuclador” de recursos, infraestructures, òrgans, institucions públiques i privades, funcionaris i xarxes d’influència, en un procés que dura anys i que veu accentuat la darrera dècada per una “deriva centralista”.

Puig reclama una reforma que posi fi al centralisme però també a l’“excepció fiscal”, un model que considera injust i arran del qual ataca durament la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per presumir-ne: “Exercir el dúmping fiscal des d’una posició d’avantatge creada artificialment arran d’un centralisme de moltes dècades i, a més, presumir d’això és, a banda d’injust i deslleial, insultant.”

A l’Estat espanyol, defensa Puig, cal redistribuir recursos i poder per eliminar desigualtats amb “cooperació i equitat”. En darrer terme, el president valencià reivindica una “Espanya catalana”, que recompongui “afectes amb Catalunya”. Però per abordar les reformes, Puig demana a l’independentisme que abandoni la “deriva unilateral”, que superi el “bloqueig” i que “torni a tots els taulers en què s’està jugant el futur” perquè, conclou, és l’hora “de ponts, no de trinxeres”. Proposa a la Generalitat catalana una aliança per fer possible una “Commonwealth mediterrània” a través del corredor ferroviari “irrenunciable”, d’un nou sistema de finançament i d’un “federalisme pràctic” mentre l’aritmètica no permeti la reforma constitucional.

De la reunió amb Puig, el vicepresident del govern català destaca diferències en la diagnosi de la situació de Catalunya però voluntat conjunta de “proposar i gestionar” els fons europeus de reconstrucció, vetllar pel corredor mediterrani i combatre “la competència deslleial” dels territoris que a Europa i a l’Estat rebaixen tributs a les grans fortunes per atreure-les.

ERC ha acordat amb el govern espanyol introduir als pressupostos de l’Estat una esmena que determina que 100 milions d’euros de les inversions pactades en virtut del sí dels republicans aniran a pal·liar els dèficits de la xarxa de rodalies i les obres de l’alta velocitat. Formen part del paquet de 2.300 milions pactats.

LA FRASE

L’harmonització fiscal no és anar contra l’autonomia sinó contra l’abús de privilegis [de Madrid]
Ximo Puig
president del país valencià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona