Política

Taula de partits per validar els protocols del 14-F

El govern convoca les formacions polítiques demà passat al Parlament per parlar sobre les eleccions en pandèmia

El govern ha convocat els partits demà passat al migdia al Parlament per abordar com han de ser les eleccions del 14 de febrer en el marc de la pandèmia. L’executiu posarà sobre la taula els diferents protocols que ha treballat internament i en el marc del Procicat en relació amb la campanya electoral i la jornada de votació per recollir parers i capteniments i avaluar-ne la incorporació. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va insistir ahir que l’executiu treballa per fer possibles les eleccions el 14-F i garantir tant la seguretat dels electors i dels membres dels col·legis electorals com l’exercici del dret al sufragi per part de tothom qui hi estigui interessat. “Volem traslladar a les formacions polítiques els protocols que hem treballat, consensuar-los i validar-los conjuntament”, va subratllar Budó després de la reunió setmanal del Consell Executiu. Segons la consellera, no se’ls presentarà un document “tancat i inamovible”, sinó obert a eventuals modificacions.

Els protocols, que es nodreixen de les aportacions i propostes de múltiples fonts, des d’informes del Consell de Garanties Estatuàries, de l’Institut Estudis de l’Autogovern o del Síndic de Greuges, fins a la mateixa direcció general de Processos Electorals de la conselleria d’Acció Exterior, han de determinar el format que tindrà la campanya electoral, les mesures sanitàries a prendre en els actes a l’aire lliure i en espais tancats i als espais de votació. Es dona per fet que no hi haurà els tradicionals grans mítings de campanya. La Junta Electoral Central ja ha anat donant el vistiplau a diverses iniciatives del govern per minimitzar la manipulació de material electoral in situ: s’han habilitat els carters perquè actuïn de dipositaris del sufragi de manera que es pugui votar per correu sense sortir de casa, i s’ha autoritzat la descàrrega i impressió de butlletes i sobres electorals per fomentar que els electors portin el vot preparat des de casa.

L’última paraula

Les eleccions es convocaran automàticament el 21 de desembre; a partir d’aquesta data el Parlament quedarà dissolt i recaurà en el govern “l’última paraula”, segons Budó, sobre un eventual canvi de la data electoral a causa de la situació epidemiològica. Val a dir que tots els passos del govern van en la direcció de celebrar els comicis el 14-F. També es podria abordar en la taula de partits la possibilitat d’allargar la jornada de votació, però per a això caldria un ampli consens que permetés la tramitació d’una llei electoral almenys parcial, i ara mateix el govern no preveu que aquesta opció tingui possibilitats de prosperar. El govern planteja, això sí, que els confinats positius per coronavirus o en quarantena tinguin mitja hora per anar a votar i ho facin en una cua específica i que hi hagi franges horàries per als col·lectius de risc.

LA FRASE

Volem traslladar a les formacions polítiques els protocols que hem treballat i validar-los conjuntament
Meritxell Budó
Portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES