Política

Aposta pública a sac o concertació

Comuns i CUP reclamen intervenir la sanitat privada o el mercat d’habitatge però ERC i PSC no refusen la col·laboració privada

Tots quatre veuen necessària la unitat contra l’extrema dreta en un debat a la UPEC

La crisi sanitària i de la sanitat pública evidenciada per la Covid-19 precedeix una profunda crisi econòmica i social davant la qual les forces d’esquerra proposen reforçar els serveis públics i el caràcter social de l’Estat. Ho veuen com el camí per frenar l’èxit populista de l’extrema dreta que està fent forat entre les classes baixa i mitjana. En això estan d’acord les quatre forces d’esquerra –ERC, PSC, Catalunya en Comú i CUP– que ahir reunia en un debat la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC), però la força amb què s’ha d’injectar diner públic i posar límits al sector privat evidenciava de nou la distància entre teoria i pràctica i governar o no.

Mentre la CUP i Catalunya en Comú demanen decisions valentes per expropiar habitatges, aturar desnonaments, impedir els talls de subministraments bàsics a les llars que no els poden pagar o intervenir la sanitat privada, ERC i el PSC no renuncien a col·laborar amb el sector privat i defensen les reformes iniciades pels seus governs.

Més diners i sector públic

La consellera de Justícia, la republicana Ester Capella, demana “més sector públic” i transparència del govern a l’hora d’explicar quina és la situació i per què es prenen les decisions, com la millor manera de lluitar contra la corrupció, les notícies falses i les forces que no volen sanitat, educació ni serveis públics. Capella defensa la “injecció als sectors afectats” dels diners que ha anunciat la Generalitat pensant que caldrà “reconstruir el país” i canviar models de treball i vida. El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, recorda l’oportunitat “històrica” que suposaran els fons que la UE destinarà a l’Estat espanyol contra la crisi, però admet que l’aposta pública de les esquerres ha quedat massa sovint en la teoria, i qualifica d’encara “massa tímids” els passos cap a la transició ecològica o la reforma del mercat laboral fets fins ara pel govern socialista. Pedret indica que cal democratitzar tots els nivells de presa de decisions, des del local fins al global, perquè recorda que de res serviran les decisions contra el canvi climàtic o la fiscalitat a les grans empreses fetes des d’un país si no s’aborden, com a mínim, de manera consensuada a escala europea.

Per Catalunya en Comú i la CUP, però, l’aposta pública i social dels govern espanyol i català són insuficients per abordar l’emergència ciutadana. “Necessitem mesures valentes. Renda bàsica, aturar desnonaments, garantir subministraments bàsics. No ens podem conformar amb el mal menor”, defensa la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach.

Impotència dels governs

Molt explícita era la diputada de la CUP Maria Sirvent: “Som incapaços d’impedir que Endesa talli la llum a la gent. Quan es diu a Agbar que no pot tallar l’aigua, se’n va a La Moncloa i diu al president que això no pot ser. O comencem a expropiar pisos de la Sareb o la gent haurà de posar el cos cada dia davant d’un desnonament.” Segons ella, la democratització de les decisions no la podran fer ni partits ni governs davant de la força del sector privat si no s’incrementa el poder de la ciutadania. “Calen polítiques socials concretes, anticapitalistes”, i autodeterminació política i econòmica, conclou.

Què vol dir avui la sobirania d’un país o el dret d’autodeterminació s’evidenciaven de nou com la barrera que separa ERC i la CUP del PSC i els comuns. En canvi, totes quatre forces compartien la prioritat d’una actuació unitària contra el creixement de l’extrema dreta de Vox, contra la qual Albiach va reivindicar una “batalla cultural”. Cal enfortir el “caràcter social de l’Estat”, va dir Pedret. Capella va advertir que tampoc s’ha democratitzat l’accés al Consell General del Poder Judicial, i Sirvent va recordar que Vox és acusació popular en judicis on la fiscalia de l’Estat li replica els arguments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona