Política

La fiscalia renuncia a recórrer contra l’absolució de Trapero

El ministeri públic considera que obrir una via d’impugnació no tindria possibilitats de prosperar

L’advocada del major dels Mossos d’Esquadra celebra que s’hagi posat “punt final” a l’angoixa

L’absolució del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ja és ferma. La fiscalia ha renunciat a recórrer contra la decisió de l’Audiencia Nacional de dimarts de la setmana passada perquè entén que no prosperaria. El ministeri públic, que a l’inici del judici demanava onze anys de presó per rebel·lió per al policia, “després d’un estudi serè, ponderat i rigorós de la sentència i el seu vot particular”, ho justifica perquè les “limitacions legals que actualment regeixen el recurs d’apel·lació contra sentències absolutòries” fan impossible que el recurs tiri endavant.

La fiscalia no troba cap base per obrir una via d’impugnació. De fet, lloa “el rigor i la qualitat tècnica tant de la sentència com del vot particular”, exercit per la presidenta del tribunal, la conservadora Concepción Espejel. “L’única possibilitat seria la d’anul·lar la sentència perquè se’n dicti una altra de nova, celebrant-se, o no, nou judici davant del mateix tribunal [...], i això últim només està previst quan s’hagi compromès greument el principi d’imparcialitat, la qual cosa no és el cas”, admet.

Per l’advocada de Trapero, Olga Tubau, la renúncia al recurs equival a posar “punt final a l’angoixa i l’agonia”. La lletrada va recordar, en declaracions a RAC1, que no hi havia marge perquè prosperés i que la sentència restableix l’honor del major i del cos dels Mossos: “És una gran notícia perquè una cosa era fer un pronòstic d’improsperabilitat del recurs per la nota de l’Audiencia Nacional. No podíem tenir cap certesa que, malgrat que el marge de la fiscalia era nul, no es plantejarien recórrer.”

Aquesta alegria definitiva per al major Trapero, que podria haver reforçat la tesi recent del president espanyol, Pedro Sánchez, que la desjudicialització va “raonablement bé”, xocava amb la realitat d’una jornada protagonitzada per l’anomenada operació Volhov contra l’independentisme, amb més d’una vintena de detinguts.

L’interrogant que plana des de la setmana passada –ara amb més força– és si el major serà restituït al capdavant dels Mossos, una oferta que va rebutjar el 2018 quan la hi va fer l’aleshores president, Quim Torra. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va anunciar en saber-se l’absolució que en les pròximes setmanes es reunirà amb Trapero per abordar el seu futur professional. Fonts del departament recorden que el major va demanar que quan sortís la sentència tingués un temps per reflexionar.

L’exconseller d’Interior Quim Forn, empresonat per l’1-O, es va mostrar dilluns partidari de restituir Trapero: “Interior va patir una purga més gran que la resta de departaments de la Generalitat. Van ser destituïts pel 155, a part del major, el secretari general i el director general de la policia. El compromís de Junts per Catalunya és la restitució del govern legítim i això és el que hem de fer ara.”

A banda del major Trapero, en la sentència també van quedar absolts de sedició i desobediència l’exdirector dels Mossos Pere Soler, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i la intendent Teresa Laplana.

LES FRASES

Aquesta sentència restableix l’honor de Trapero i dels Mossos. El pitjor que es pot dir d’un policia és que ha trencat el seu compromís constitucional
És una gran notícia perquè no podíem tenir cap certesa que, malgrat que el marge de la fiscalia era nul, no es plantejarien recórrer
El recurs era continuar amb l’agonia i l’angoixa de veure què passa. Ara s’hi ha posat punt final
Olga Tubau
Advocada del major Trapero


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona