Política

Torra fa un pas al costat per una sentència “il·legítima”

El 131è president s’acomiada i diu que treballarà per la ruptura

JxCat, ERC i la CUP no reconeixen com a legítima la decisió del Suprem, confien en Torra i denunciaran els fets internacionalment

El Parlament no reconeix com a “legítima” la sentència del Tribunal Suprem (TS), manté la confiança en el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, i dona suport al govern “excepcional”. A grans trets aquest és el contingut de la declaració política que la cambra va aprovar anit amb els vots de JxCat, ERC i la CUP al final del ple específic sobre la inhabilitació del cap de l’executiu. Els comuns es van abstenir, el PSC va decidir no assistir a la sessió i Cs va marxar després de la intervenció del seu president, Carlos Carrizosa. Tant Cs com el PSC van intentar frenar la votació del text per les referències al Suprem i a la confiança en el president inhabilitat, però sense èxit. La mesa va optar per traslladar el text a la valoració del ple. D’altra banda, el Parlament també va aprovar, mitjançant una proposta de la CUP, acordar una resposta “antirepressiva” a la inhabilitació que no se centri a gestionar-la “com un mer tràmit administratiu”. JxCat i ERC hi van donar llum verd, i els comuns es van tornar a abstenir. En aquesta mateixa iniciativa, el Parlament també admet “limitacions” de les institucions catalanes per afrontar la “intromissió” de l’Estat. La proposta assenyala que la legislatura ha estat “marcada per la intromissió dels aparells de l’Estat” i enumera diversos exemples com l’ajornament del ple d’investidura de Carles Puigdemont –sense mencionar, finalment, el president del Parlament, Roger Torrent, com feia el primer text presentat.

Hores abans que s’aprovessin sengles declaracions polítiques, el 131è president de la Generalitat es va acomiadar dels diputats amb un discurs encès contra l’Estat espanyol, a qui va acusar d’enderrocar “un govern democràtic”, i també contra els grups de l’oposició per haver exercit de “guardians de la repressió”. En un to d’enuig, Torra recordava que va començar el seu mandat com un “president sense govern” –quan va fracassar en el seu intent de nomenar com a consellers els polítics presos– i acabava amb “un govern sense president”, el que posa en relleu la situació “extraordinària, surrealista i kafkiana” que viu Catalunya, amb “tot un Estat en contra”.

El comiat de Torra no va ser ordinari, ja que si bé marxa de la primera línia política, ara es posa al costat del govern i de les forces independentistes, a les quals va demanar que “liderin aquesta ruptura democràtica i segueixin el poble” per aconseguir una república catalana. I recordava que en les pròximes eleccions “caldrà escollir entre monarquia espanyola i república catalana”. “Serem allò que siguem capaços de guanyar, només depèn de nosaltres. Avui de vosaltres, diputats, i més endavant dels que ocuparan aquests escons de la sobirania popular”, va reblar. La CUP, tot i que va acabar al final votant al costat de JxCat i ERC, en un inici es va mostrar molt distanciada dels partits de govern per haver acatat la sentència i acabar la legislatura de la mateixa manera que va finalitzar l’anterior, amb unes eleccions convocades o condicionades “des de les institucions de l’Estat”, i va valorar com “un fracàs” la gestió realitzada pel govern perquè “no hi ha cap progrés en les institucions d’autogovern, ni en l’autodeterminació” ni tampoc “en el diàleg amb l’Estat”, va denunciar el portaveu dels anticapitalistes, Carles Riera.

La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, va criticar “l’èpica buida” de l’independentisme i va retreure a Torra que vulgui convertir les pròximes eleccions en un plebiscit i superar el 50%: “No sabem per a què, diria que no ho saben ni vostès”, els va etzibar. Albiach va lamentar que el govern es quedi en funcions perquè “les crisis no descansen”.

Defensem amb ungles i dents i fins a les últimes conseqüències la sobirania del poble
Quim Torra
131è president de la generalitat
Aquí no hi ha president fins que aquest Parlament no en triï un altre
Pere Aragonès
president substitut
De la legislatura de la repressió de l’‘A por ellos’ hem passat a la de la repressió de les togues
Meritxell Budó
portaveu del govern
Les mentides de l’Espanya opressora només transcendeixen a Catalunya
Carlos Carrizosa
president de cs al parlament
Un executiu fracturat, en funcions i amb capacitats limitades no és la millor idea
Jéssica Albiach
presidenta dels comuns
[A JxCat i ERC] Ni autogovern, ni autodeterminació ni diàleg amb l’Estat. Acaten i perden
Carles Riera
portaveu subgrup de la cup

Ciutadans també marxa del ple

“No seguirem participant en el ple que avui s’està celebrant al Parlament. Aquest no és un ple per donar resposta als problemes dels catalans, sinó un ple de consolació per al senyor Torra”, va afirmar el líder de Cs, Carlos Carrizosa, a la xarxa social després de la seva intervenció a l’inici de la sessió. Tampoc hi era el PSC. El seu president, Miquel Iceta, considera que el ple és un intent per part de l’independentisme que “les institucions facin un paper que no és el que els correspon”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona