Política

El govern delega en Aragonès i deixa buida la cadira de Torra

El vicepresident “substitueix” el president amb funcions limitades

L’executiu preveu la “restitució” del cap de l’executiu en cas que el Constitucional suspengui la inhabilitació

Boye detecta un error del TSJC

“El vicepresident del govern i conseller d’Economia i Hisenda substitueix el president de la Generalitat.” Cada un dels membres del govern va signar ahir un decret de transferència a Pere Aragonès d’algunes de les funcions que tenia Quim Torra, inhabilitat dilluns pel Tribunal Suprem. El dirigent republicà va firmar-lo com a “vicepresident del govern en substitució de la presidència de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda”. Malgrat que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no ha publicat el reial decret de cessament de Torra, els socis de govern van decidir tirar endavant i convocar el consell executiu extraordinari per fer el traspàs. “Hem seguit l’itinerari legal previst. S’ha d’activar el decret de substitució perquè el president Torra ens demana que prioritzem la lluita contra la pandèmia des del minut u”, va argumentar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que no assumeix cap funció del president. La portaveu no va furgar en les raons que poden haver dut el govern espanyol a no publicar el cessament.

La convocatòria del consell extraordinari va ser criticada per la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que va piular: “Això ho heu d’explicar bé, JxCat i ERC, perquè no s’entén. Si no ho publica el BOE per què publicar-ho al DOGC? I per què no espereu la resolució de les cautelars al Tribunal Constitucional abans d’aprovar el decret de substitució?”

Segons una disposició final del decret aprovat i publicat ahir al DOGC, la substitució quedaria sense efecte en el cas improbable que el Constitucional suspengués l’execució de la sentència, fet que permetria “restituir” Torra en el càrrec. D’altra banda, el text també ratifica el personal eventual que depèn de la presidència de la Generalitat.

Mentrestant, l’advocat de Torra, Gonzalo Boye, va presentar ahir un recurs per reclamar la suspensió de la inhabilitació per un error del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. “El TSJC va acordar executar la sentència del Suprem, que ens desestima el recurs de cassació, però no ha acordat executar la seva pròpia sentència... coses de les presses”, va escriure a Twitter.

En qualsevol cas, des d’ahir, Aragonès “exerceix les atribucions de la presidència de la Generalitat d’acord amb els límits propis d’una substitució i d’un govern en funcions”. És a dir, no podrà triar quan convoca les eleccions ni tampoc fer cessar consellers o presentar una qüestió de confiança. L’executiu no pot aprovar projectes de llei –tampoc, per tant, el del pressupost del 2021–, però sí decrets llei.

Per visibilitzar l’absència de Torra es va deixar la cadira del president buida entre Aragonès i Budó, i no l’ocuparà ningú fins que s’investeixi un altre cap de govern. “No hi ha hagut un canvi de president”, va subratllar la portaveu de l’executiu. A la tarda, al Parlament, Aragonès es pronunciava en la mateixa línia: “Després de la inhabilitació del president Torra no hi ha president i no n’hi haurà fins que el Parlament l’esculli.” El president substitut va assegurar que “el govern del president Torra” no normalitzarà la nova situació: “Avui, Catalunya, a causa de les actuacions dels tribunals de l’Estat espanyol, no té president.”

Un dels interrogants que s’obren, aleshores, és qui acudirà a la conferència de presidents autonòmics anunciada ahir per Pedro Sánchez a finals d’octubre o principis de novembre en què es preveu fins i tot la participació de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per decidir el repartiment dels fons comunitaris per fer front a la Covid-19. La consellera no ho va desvelar i també va deixar enlaire la presència de la Generalitat en la reunió de dilluns del Consell de Política Fiscal i Financera. “El govern només assistirà a les reunions que siguin útils”, va advertir. Meritxell Budó tampoc no va aclarir si la Generalitat té intenció d’enviar Torra a la “hipotètica” pròxima reunió de la taula de negociació amb La Moncloa, ja que la delegació catalana la formen també persones que no són membres de l’executiu. Només decidiran si hi assisteixen i qui hi ha d’anar en cas que el govern espanyol els remeti un ordre del dia en què, per escrit, s’inclogui que s’abordarà l’autodeterminació i l’amnistia.

No hi ha president i no n’hi haurà fins que el Parlament l’esculli
Pere Aragonès
vicepresident del govern en substitució de la presidència de la Generalitat
No hi ha hagut un canvi de president
Meritxell Budó
Consellera de la Presidència
Per què no espereu la resolució de les cautelars al TC abans d’aprovar el decret de substitució?
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC

Suports internacionals al Parlament britànic

Una dotzena de diputats de diferents partits del Regne Unit reclamen al govern britànic que intervingui en l’abús que suposa la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra i volen debatre una moció a Westminster per condemnar-la. D’altra banda, en una reunió telemàtica, el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va instar els quinze delegats a l’exterior a denunciar-la internacionalment als seus respectius països d’influència: “Explicarem al món que, a l’Europa del segle XXI, l’Estat espanyol ha inhabilitat un president per la seva defensa de la llibertat d’expressió.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona