Política

La defensa de Torra al·lega al Suprem que la pancarta era un acte polític i de llibertat d’expressió

Fiscalia i Vox reiteren que el president de la Generalitat havia d’obeir la JEC en període electoral

L’advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye, ha al·legat aquest dijous al migdia davant del Tribunal Suprem que el fet de penjar la pancarta a favor dels polítics presos al balcó de la Generalitat era un acte polític emparat en la llibertat d’expressió i la seva inviolabilitat com a parlamentari. Per això, considera que la Junta Electoral Central (JEC) no podia obligar-lo a despenjar-la. Per la seva banda, la fiscalia i l’acusació popular de Vox han respost que en període electoral la JEC podia ordenar a Torra treure la pancarta perquè vulnerava la imparcialitat institucional. També han defensat la legalitat de tot el procés judicial contra Torra i la seva inhabilitació.

En la vista pel recurs contra la sentència d’un any i mig d’inhabilitació dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Boye ha reiterat els arguments ja exposats al seu escrit presentat fa mesos. Així, considera que s’ha vulnerat el dret de Torra a un jutge imparcial. Primer perquè el president del TSJC, Jesús María Barrientos, va fer algunes manifestacions públiques contra la pancarta i després va presidir el judici, i segon perquè la pancarta anava dirigida justament als magistrats del Suprem que van condemnar a presó els polítics independentistes i que aquest dijous, alguns d’ells, han format part del tribunal que resoldrà el recurs.

També ha recordat que un dels membres de la JEC assessorava Cs, que és qui va denunciar la presència de la pancarta, però durant el judici al TSJC no es va deixar que la defensa l’interrogués com a testimoni denunciant.

Com és habitual, Boye ha fet contínues referències a la jurisprudència dels tribunals europeus, que considera que han de fer modificar la jurisprudència espanyola en alguns aspectes. En aquest sentit, ha reiterat la seva petició perquè el tribunal presenti una qüestió prejudicial davant de la justícia europea sobre la suposada falta d’imparcialitat dels jutges i la suposada desproporció de la pena imposada, inhabilitació per a càrrec públic, fins i tot europeu, per no haver despenjat una pancarta. En aquest punt ha estat molt dur amb el TSJC, a qui ha acusat de no respondre aquestes i altres peticions en la sentència.

D’altra banda, Torra i la seva defensa també al·leguen que ha estat sancionat dos cops pel mateix fet, ja que la JEC ja li va imposar una sanció econòmica per no despenjar la pancarta, i el TSJC també el va multar amb 30.000 euros.

Sobre la suposada falta d’autoritat de la JEC sobre Torra, argument molt reivindicat per Boye durant tot el procés, el lletrat ha recordat que el Suprem va dictaminar el 2013 que la JEC només pot sancionar les autoritats públiques que organitzen les eleccions, cosa que la primavera del 2019 no passava perquè es tractava d’eleccions espanyoles, europees i municipals. Aquest és el motiu pel qual Torra hauria mantingut inicialment la pancarta, ha dit Boye i per això, segons l’advocat, l’actitud del president no va ser dolosa.

A més, l’ordre de la JEC, segons el recorrent, “no es podia complir” perquè no venia d’una autoritat ni superior ni competent, i, a més, vulnerava la llibertat d’expressió no només de Torra sinó també de la resta de treballadors de la Generalitat. De fet, Boye considera que la pancarta era un acte “polític no administratiu” i, per tant, està emparat en la llibertat d’expressió i la inviolabilitat parlamentària, que sempre acompanya els parlamentaris. De fet, ha recordat que Torra sempre porta el llaç groc a la solapa i que en el seu discurs d’investidura ja va demanar la llibertat dels polítics presos. En aquest sentit, ha dit que aquesta llibertat d’expressió i inviolabilitat parlamentària també van emparar la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo quan va acusar el pare de Pablo Iglesias de ser un terrorista.

La fiscalia

La fiscal ha dit que les recusacions plantejades per Torra ja van ser desestimades i no hi ha dades objectives que evidenciïn la suposada falta d’imparcialitat dels magistrats que al·lega la defensa. Sobre la suposada falta d’autoritat de la JEC, la fiscal ha dit que l’òrgan electoral no és superior jeràrquicament a Torra, però sí que és la màxima autoritat en matèria electoral.

Per la seva banda, l’advocada de Vox, Marta Castro, ha remarcat que cal respectar el principi de legalitat i “no portar el recurs a altres àmbits de màrqueting polític”. En aquest sentit, ha dit que en període electoral hi ha limitacions a funcionaris i càrrecs públics, com estableix la LOREG, i si no s’hi està d’acord, s’ha de canviar la llei als òrgans legislatius. Així, recorda que la llibertat d’expressió no és un dret il·limitat.

També ha contestat al recurs de Torra tot assegurant que el president de la Generalitat sí que va actuar amb dol, amb voluntat de delinquir i sabent que el que feia era il·legal. Vox ha recordat que Torra va admetre haver desobeït la JEC i que, de fet, té un segon procediment obert per un fet similar el setembre de l’any passat. També ha assegurat que si penjar la pancarta era un acte polític, com al·lega la defensa, estava incomplint la normativa electoral.

Al final de la vista, Boye ha volgut tornar a intervenir breument, però el magistrat president li ha impedit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona