Política

El territori, protagonista de la Diada, limitada per la Covid

L’ANC convoca concentracions en dotze municipis de les comarques gironines

La Plataforma per la Llengua presenta la seva campanya d’impuls del català al migdia a la plaça del Vi de Girona

La foto de la Diada d’aquest any no serà la imatge de multituds al centre de Barcelona, sinó que, amb les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19, la commemoració de l’Onze de Setembre recupera el seu protagonisme a comarques. La Diada descentralitzada d’aquest any tindrà a les comarques gironines dotze punts que l’ANC ha denominat punts de mobilització física. A tots calia inscripció prèvia. A la demarcació hi ha mobilitzacions a Girona, Blanes, Roses, Figueres, Salt, la Bisbal d’Empordà, Bellcaire d’Empordà, Ripoll, Olot, Amer, Maçanet de la Selva i Sant Feliu de Guíxols. En la concentració de Girona, que es farà a la plaça Espanya, davant l’estació de Renfe, el límit de la capacitat, seguint les restriccions sanitàries, és de 400. A l’acte, que començarà a les 18 h, hi intervindran representants de la Intersindical, de Mascaretes Solidàries Girona, d’Anem per Feina i de Consum Estratègic. El manifest final el llegiran conjuntament representants d’Òmnium Cultural, l’AMI i l’Assemblea. També hi haurà un parell d’intervencions musicals en directe. Està previst connectar a les 18.30 h amb l’acte central de la Diada i amb altres concentracions que es faran arreu de Catalunya. Girona serà un d’aquests punts de connexió. L’ANC anima els ciutadans a mobilitzar-se sortint al balcó a les 17.14 h i passejar amb la samarreta i amb l’estelada. L’esquerra independentista, agrupada en la CUP, també es mobilitza i a Girona convoca la gent a les 11 h a la Copa per després fer una marxa fins a la plaça del Vi, on tradicionalment s’organitza l’acte unitari L’Onze a les dotze. La CUP també ha organitzat activitats festives i reivindicatives a Palamós, Celrà i la Bisbal d’Empordà.

Urna per la llengua

L’Adac-Plataforma per la Llengua ha triat Girona per presentar, coincidint amb la Diada, la campanya Compromís per la llengua per potenciar l’ús del català i combatre l’abandonament i la disminució de la llengua arreu del domini lingüístic. És per això que l’entitat engega una campanya a Girona en un acte simbòlic. Tots els qui hi vagin podran signar una butlleta per al compromís pel català i introduir-la en una urna. Amb aquesta acció es busca el compromís dels catalanoparlants a tenir una actitud de lleialtat lingüística i a adoptar el compromís irrenunciable de fer servir sempre i a tot arreu la llengua catalana. L’acte tindrà lloc a la plaça del Vi, de les 10.30 h a les 13.00 h, amb les mesures de seguretat establertes. A les 12 h del migdia es llegirà el manifest.

La Diada més institucional es manté en essència: a les 9 h hi haurà l’ofrena floral a la tomba de Josep Irla, president a l’exili, a Sant Feliu de Guíxols, i a les 11 h, a la seu de la Generalitat, els parlaments del delegat del govern, Pere Vila; del president de la Diputació, Miquel Noguer, i de l’alcaldessa, Marta Madrenas.

LA XIFRA

400
és el límit
de participants en l’acte de l’ANC Girona que començarà a les 18 h davant la Renfe.

LA XIFRA

12
actes,
a Girona, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Amer, Figueres, Roses, Olot, la Bisbal, Ripoll, Bellcaire, Maçanet i Roses.

LA XIFRA

36,1
per cent
de la població del Principat usa habitualment el català, segons l’última enquesta d’usos lingüístics.

Llach i Bassa a l’acte de la Bisbal

e. agulló / J. CASAS

A la concentració reivindicativa de l’ANC a la Bisbal d’Empordà, que començarà a les 17.14 h al final del carrer Paral·lel, al costat de la deixalleria, hi participaran Lluís Llach i Dolors Bassa. A més, hi haurà els parlaments de l’alcalde, Enric Marquès; de Montse Carreras, representant de la Intersindical, i de Marina Puig, del Grup de Dones, i diverses actuacions musicals.

A la Garrotxa, voluntaris d’alguns municipis van respondre a la crida d’Òmnium Cultural per plantar llaços grocs als respectius espais més cèntrics. A Olot, els voluntaris van iniciar l’acció cap a les 20 h i van posar llaços a les places del centre. A la resta de municipis garrotxins, l’enllaçada groga es durà a terme avui al matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona