Política

Junqueras avisa que encara no és hora de confrontació

Demana a Puigdemont que concreti la proposta, si bé ja reflexiona que cal preparar-se millor per assegurar “resultats diferents”

Adverteix el PSOE que la paciència per al diàleg “no serà infinita”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, no veu clara l’aposta per una “confrontació intel·ligent” amb l’Estat que el president de JxCat, Carles Puigdemont, va llançar fa un parell de setmanes a Prada: “Si iniciem una confrontació amb l’Estat en les condicions actuals anirem a perdre, i nosaltres el que volem és guanyar”, li responia ahir en una entrevista a l’agència Europa Press. “Si volem resultats diferents haurem de preparar-nos millor”, concloïa, des de la presó de Lledoners. Junqueras troba “etèria” la proposta del president a l’exili, però, això sí, hi està disposat a debatre-la, per la qual cosa veu imprescindible que abans la concreti. “Quina és la proposta? Com es farà?”, li preguntava, mentre donava la recepta del que ell entén per una estratègia “intel·ligent”: internacionalitzar més l’objectiu de l’autodeterminació, asseure’s “a totes les taules” a dialogar, seguir guanyant eleccions i “treballar incansablement”.

El líder republicà, en aquest sentit, defensa la vigència de la mesa de diàleg amb l’Estat –“els nostres conciutadans i conciutadanes reclamaven diàleg i sit and talk, no?, esgrimeix–, però també llança un avís al govern espanyol, que en les últimes setmanes ha enviat missatges equívocs al seu voltant, i fins ara s’ha tancat en banda a parlar-hi d’autodeterminació i amnistia com exigeix la part catalana. “Han de passar coses i el PSOE s’ha de moure, perquè la paciència no és infinita”, advertia el líder empresonat. A més, deia als socialistes que els eventuals vots d’ERC al pressupost de l’Estat “no seran gratis”, i que en cap cas els trobaran si el govern espanyol “es troba còmode fent propostes només a la dreta”, en al·lusió al seu acostament a Cs.

Com han fet altres dirigents d’ERC en els últims dies, Junqueras també reclama al president Quim Torra “asseure’s i consensuar els escenaris que vindran” entre els dos socis, davant la probable inhabilitació que en ratificarà el Suprem en les pròximes setmanes, fet que trobaria “un escàndol democràtic”. “Pot ser que no depengui de la voluntat única del govern convocar eleccions o no”, advertia el republicà, que retreu a Torra que, “vist en perspectiva, sembla evident que no va ser la millor decisió” anunciar comicis al gener i després no convocar-los, ja que així debilita les institucions, el moviment i el país.

En tot cas, el líder d’ERC –que confirma, pendent de les primàries, el seu suport a Pere Aragonès com a cap de llista– reivindica que el partit és “l’únic” del moviment que “encara és permeable a guanyar simpaties per persones que encara no són independentistes”. Per això –per sumar més entre tots– continua defensant que no hi hagi candidatures unitàries, tot i que sí que reclama estratègies compartides i que els partits que volen un estat propi no mirin de guanyar la cursa electoral amb “atacs” entre ells, per la qual cosa evitava valorar l’escissió al PDeCAT. I és que probablement els actuals socis hagin de tornar a compartir executiu després de les eleccions, si bé Junqueras aspira a “sumar al màxim” de forces en un “govern ampli”, on també li agradaria veure la CUP i fins i tot els comuns, tot i que hi veu “contradiccions”. Això sí, mai el PSC. Junqueras, que sosté que la justícia espanyola manté els presos polítics tancats perquè els té “por”, recorda que l’aspiració d’ERC és una república catalana, però donaria suport a un referèndum sobre monarquia o república en el conjunt de l’Estat.

Si iniciem una confrontació amb l’Estat en les actuals condicions hi anirem a perdre, i el que volem nosaltres és guanyar
Ens agradaria un govern ampli després dels comicis; comptar amb tots en la mesura del possible: JxCat, comuns i CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona