Política

El govern no preveu eleccions imminents

Budó diu que no són prioritàries i confia fins i tot a aprovar un nou pressupost

Aragonès vol urnes en cas d’inhabilitació

“La gent al carrer no ens demana eleccions, ens demana solucions.” La portaveu del govern, Meritxell Budó, va ser contundent ahir per deixar clar que ara mateix no preveuen que els comicis siguin a curt termini, tot i que va recordar que “tots els escenaris estan oberts” i que la potestat és únicament del president Quim Torra, que serà qui, “quan vulgui”, ho acabarà comunicant. En tot cas, després que la vigília ell mateix insinués que no té cap pressa i que no deixarà que li influeixi una inhabilitació que dona per fet que el Suprem ratificarà en les pròximes setmanes, la consellera va abonar la tesi i fins i tot va apuntar l’opció que es pugui aprovar un altre pressupost, el del 2021, abans que s’acabi la legislatura. “Hem de planificar tots els escenaris”, justificava. De moment, avançava que “a la tardor” el govern presentarà l’avantprojecte, que està preparant fa mesos, amb la idea de negociar-lo amb els grups per buscar el suport necessari. “L’ideal seria que a final d’any es pogués aprovar al Parlament”, cloïa.

És clar que el seu màxim responsable, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, havia apostat abans a Catalunya Ràdio pel fet que, si s’acaba inhabilitant Torra, el Parlament no esculli nou president per allargar l’actual legislatura, tal com ell mateix va demanar dilluns, i es doni així per acabada. Aragonès, que reclama “evitar” que la data electoral sigui decidida pel Suprem, recordava que en cas d’inhabilitació “no hi ha president” –el vicepresident agafa interinament algunes atribucions i prou– i el govern queda també en funcions. Per això veu bé la proposta de Torra de no investir ningú més –que en tot cas, recordava, hauria de ser de JxCat, segons l’acord de legislatura– i apostaria per “donar la paraula a la ciutadania” a les urnes. Això sí, el vicepresident, que també negava disfuncions en el govern perquè la discrepància entre partits “ha estat superada” per la pandèmia, feia una crida a tot l’independentisme, també a entitats i altres institucions, a planificar una “resposta conjunta” a la inhabilitació, i instava a reunir-se per dissenyar junts els passos a seguir. Una crida, aquesta, que en tot cas serà Torra qui decidirà si accepta, tallava Budó després. “No es tracta d’una decisió que hagi de prendre de manera col·legiada¡ el govern. Ho ha de decidir el president, i ell decidirà amb qui vol parlar”, deia.

L’executiu, mentrestant, va propiciar ahir que el Parlament avancés al 16 i 18 de setembre –el dia 17 Torra té la vista al Suprem– el debat de política general, un fet que va alimentar les especulacions que hi vulgui fer algun anunci. Budó, però, justificava la petició perquè el president té un segon procés judicial pendent al TSJC, on declara el dia 22 –les dates previstes inicialment per al debat eren el 22 i el 23 de setembre– i “necessita poder-se’l preparar”.

LA DATA

16.09.20
va fixar
ahir la mesa del Parlament per fer el debat de política general. Les propostes de resolució es votaran el 18.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona