Política

Foc d’encenalls pel diàleg

Sánchez s’ofereix ara a reunir la taula entre executius al setembre i Budó l’insta a fixar dia i preparar la cita

El govern rescata la idea d’una cimera independentista prèvia i insisteix en referèndum i amnistia, però La Moncloa s’hi tanca

ERC lamenta que el PSOE els vol excloure dels comptes estatals

Com si es tractés d’una pirueta dialèctica que apunta alt però que en un no res cau per quedar-se tot al lloc on era, el govern espanyol va proposar ahir al matí recuperar la taula de diàleg amb el català i poques hores després ell mateix capgirava completament el to i gairebé ho descartava de facto en rebutjar sense matisos les dues condicions que fa mesos que li posa el president Quim Torra: que s’hi parli de l’exercici del dret a l’autodeterminació i d’una amnistia per a tots els represaliats polítics. Entremig, això sí, la Generalitat havia suavitzat el rebuig contundent a reunir-se, expressat la vigília per Torra, i fins i tot instava La Moncloa a proposar una data concreta per a la trobada, en el que possiblement no passi de ser un altre foc d’encenalls preelectoral.

Va ser el mateix president, Pedro Sánchez, qui, a la cadena SER, aixecaria la llebre al matí en afirmar que està “disposat” a reunir la taula de diàleg sobre la situació política a Catalunya “quan vulgui el govern”, i fins i tot hi definia un marc temporal clar: al setembre, que ahir s’iniciava. És clar que Sánchez ho deixava caure mentre responia a una pregunta sobre l’eventual retirada del suport d’ERC al pressupost general de l’Estat –va dir que “segueix confiant” en els republicans i que no vetarà cap grup en uns contactes que fa l’efecte que li interessen força més, tot i que la vigília la vicepresidenta Carmen Calvo havia justificat l’aproximació a Cs en donar gairebé per perduda tota opció amb ERC–, i potser ho fes per satisfer de cara a l’opinió pública la condició expressada dies abans pel vicepresident i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès: que si volen seure a parlar de comptes abans tornin a la taula de diàleg.

Ahir a la mateixa hora, Aragonès ratificava a Catalunya Ràdio que els republicans no estan disposats a acceptar “un pressupost qualsevol”, i lamentava que el PSOE “intenta excloure” el seu partit perquè està “incòmode” amb la negociació, ja que no posa “un preu tan barat” com Cs. D’aquí que instés els dos socis del govern espanyol a “aclarir-se ells” abans de buscar suports. El vicepresident, un dels principals defensors de la mesa de diàleg, denunciava que el govern espanyol s’estigui “’escapant d’aquesta solució política“ i que hi va “arrossegant els peus”, mentre insistia que per a ERC aquesta eina “mai estarà en via morta”. El vicepresident, això sí, feia pinya al voltant de les dues condicions expressades per Torra: “Aquí hi ha consens. Després, pot haver-hi retòriques diferents”, aclaria.

Budó vol feina prèvia

Fos sincera o no l’oferta de Sánchez, després del Consell Executiu la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, també va recollir el guant amb un discurs conciliador, tot recordant que el govern “sempre ha estat pel diàleg”, que “mai” s’hi negarà i que a la mesa s’hi ha de “poder parlar de tot, i amb garanties”. Això sí, la portaveu, que va retreure que la ministra de Defensa, Margarita Robles, menystingués fa uns dies l’òrgan que ha de servir per resoldre el conflicte polític tot titllant-lo de “jocs florals”, va refermar que, si no s’hi parla d’autodeterminació i amnistia, la taula “no té sentit”. I va constatar que cal un treball previ de preparació entre els respectius equips sobre el contingut de la reunió i l’agenda de temes a tractar, un tipus de feina que admet que es va aturar del tot amb la pandèmia, i que considera que “s’ha de recuperar” si es vol tenir alguna perspectiva d’èxit. Budó, a més, posava la pilota a la teulada de Sánchez, en indicar que “potser correspon al govern espanyol proposar una data” per a la reunió. “A partir d’aquí cal veure si efectivament existeix aquesta voluntat i volen abordar la resolució del conflicte”, tancava.

Cimera independentista

La consellera, a més, va confirmar que el govern abans vol “escoltar tots els actors de l’independentisme” per saber si hi ha una “mínima estratègia conjunta” per afrontar el diàleg. En aquest sentit, va mostrar-se disposada a recuperar la idea de convocar una cimera prèvia entre forces i entitats republicanes, expressada fa uns mesos pel mateix Torra, però que abans de les vacances no va ser possible “per motius d’agenda”. Fonts de la Presidència, en aquest sentit, aclarien a la tarda que “ara mateix” la reunió encara no és a l’agenda, però que la intenció és reprendre la iniciativa i mirar de “programar” la trobada ara que s’ha tornat de vacances.

Montero ho esbrava

Bona part de les expectatives de represa del diàleg que s’havien aixecat al llarg del matí, però, van quedar tallades d’arrel després del Consell de Ministres, quan la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, va descartar cap intenció de complir les condicions reiterades per Budó, tot recordant que el seu govern sempre ha estat “absolutament clar” respecte a l’autodeterminació i l’amnistia. Montero, així, va assegurar que ells estan disposats “des d’un primer moment” a reunir-se, però va acusar Torra de “torpedinar” la taula, i va criticar que es vulguin fixar aquestes dues “línies vermelles”, perquè estan “fora de la realitat”. La portaveu creu que hi ha altres “matèries”, tot i que no va especificar quines, on els uns i els altres poden buscar un “marc de trobada” que es pugui canalitzar a la taula de diàleg, i en tot cas va convidar explícitament ERC que primer convenci el seu soci d’avenir-s’hi. “Si vol reunir la mesa de diàleg, amb el primer que ha de parlar és amb el senyor Torra, o no sé si amb Puigdemont, o Artur Mas... Haurà d’explorar el terreny que representa Junts per Catalunya per veure si hi ha possibilitat de convocar-la”, etzibava Montero.

Malgrat la galleda d’aigua al vi, a la tarda, igualment a la cadena SER, l’adjunta a la secretaria general d’ERC, Marta Vilalta, encara volia entomar en positiu la proposta de Sánchez al matí, i recordava que sempre estaran disposats a reunir-se amb el govern espanyol; això sí, exigeix que serveixi per a alguna cosa. “Som-hi! Que els equips de coordinació comencin a concretar no només la data, sinó també el contingut perquè la trobada sigui útil”, animava.

LES FRASES

D’una taula on anem a parlar del dret a l’autodeterminació i de l’amnistia mai no ens n’aixecarem
Pere Aragonès
vicepresident del govern

LA DATA

Si no es parla d’autodeterminació i amnistia, què anem a negociar a la taula? De què anem a parlar?
Meritxell Budó
consellera de la presidència
26.02.20
es va reunir
per primera i última vegada, a Madrid, la taula de diàleg entre el govern català i l’espanyol.
El problema no és el govern, sinó Torra, que no vol reunir la taula o que planteja qüestions fora de la realitat
María Jesús Montero
portaveu del govern espanyol

L’escissió al PDeCAT no afecta el govern

Budó va negar que l’escissió del PDeCAT, i la consegüent marxa a JxCat que diversos membres del govern van fer pública dilluns, entre els quals ella mateixa, hagi de tenir cap efecte en la tasca diària de l’executiu. “Avui no hi ha cap situació diferent a la d’ahir o a la d’abans-d’ahir”, ressaltava, mentre recordava que el govern “és fruit d’un acord entre dos grups parlamentaris, i això no ha canviat, ni tampoc està alterada la seva composició”, sense entrar en més consideracions. “L’acord entre grups parlamentaris es manté, i estem centrats en la lluita contra la pandèmia”, tancava Budó.

A més d’ella, també han estripat el carnet els consellers Miquel Buch, Damià Calvet i Jordi Puigneró, aquests dos últims ahir absents per tenir el coronavirus, el primer, i estar en quarantena, el segon. L’única consellera que roman al PDeCAT és Àngels Chacón, que sona com a possible cap de llista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona